Lärarna i West Virginia visar var skåpet ska stå

Lärare och annan skolpersonal protesterar utanför delstatsparlamentet i West Virginia med krav på högre löner och respekt den 17 februari i år. Foto: Rich McGervey

I nästan två veckor har de strejkat, lärarna i den amerikanska delstaten West Virginia. De har strejkat för bättre arbetsvillkor och rimliga löner. Iförda röda t-shirts har de krävt att få bli lyssnade på.
Och så i tisdags, efter nästan två veckors strejkande, fick de igenom sitt främsta krav. Då skrev den republikanske delstatsguvernören, James C. Justice, under ett lagförslag som ger både lärare och andra statsanställda i delstaten en femprocentig löneökning. Detta trots att den ännu mer konservative republikanen Mitch Carmichael, president i delstatssenaten, lyckades stoppa ett första lagförslag i förra veckan.

Strejken har inneburit att samtliga offentliga skolor i delstaten har varit stängda i nio dagar och den har krävt ett enormt mod från lärarnas sida. West Virginia, som en gång i tiden hade en mäktig arbetarrörelse ledd av starka gruvarbetarfack, är idag en delstat med svaga fackförbund.
Lärarna fick rådet att återvända till arbetet så fort guvernören gav ett första löfte om löneökning i förra veckan. Men lärarna lyssnade inte på facket utan bestämde sig för att fortsätta strejka tills löftet blev lag.
Löneökningen har varit det främsta kravet, men lärarna har även krävt vissa lättnader när det gäller de kraftigt stigande sjukförsäkringskostnaderna, kostnader som de inte har råd med. Guvernören har lovat att se över den frågan och många lärare säger nu att de kommer att gå ut i strejk igen om inte också det löftet infrias. De menar att den femprocentiga lönehöjningen annars kommer att ätas upp av sjukförsäkringen.

Lärarna i West Virginia är bland de lägst betalda i sin yrkeskategori i hela USA och har inte haft en generell löneökning på fyra år. De gick ut i strejk den 22 februari och meddelade att måttet var rågat. ”Lärare i hela delstaten gick samman kring ett gemensamt mål. Målet är egentligen inte främst löneökningen. Det är att få den respekt vi förtjänar från de styrande. Jag tycker att vårt mål uppnåddes idag”, sade den 54-åriga stödundervisningsläraren Renita Benson, från Calhoun County, till New York Times i tisdags.

Emma Lundström

Dela