Kökstillverkaren flyttar – 600 anställda berörs

Protestlista Omkring 200 personer samlades utanför Marbodalsfabriken när de 8000 namnunderskrifterna överlämnades den 19 december.

▶ Marbodals tillverkning flyttas till Jönköping

▶ Facket: ”En jättekatastrof för Tidaholm”

▶ De anställda på fabriken vägrar ge upp

Onsdagen 4 december 2019 kommer bli ihågkommen som en mörk dag för västgötska Tidaholm. Då kom nämligen beskedet att kökstillverkaren Marbodal, Tidaholms största privata arbetsgivare med 700 anställda, planerar att flytta sin produktion till Jönköping efter 95 år på orten. Men de anställda på fabriken vägrar ge upp!
Flytten av Marbodals produktion beräknas äga rum 2024, och motiveras med att infrastrukturen är bättre i Jönköping. Nedläggningen är en del av en större omstrukturering när bolagets ägare, Nobia, storsatsar på en ny anläggning utanför Jönköping. Av fabrikens 700 jobb kommer ca. 100, på marknadsbolaget, bli kvar i Tidaholm.
– Det är som om sju Torslandafabriker skulle lägga ner i Göteborg. 600 förlorade jobb är en jättekatastrof för Tidaholm, säger Claes Schoultz, ordförande för GS-facket på fabriken.
Han fortsätter:
– Ska man jämföra med Torslandafabriken i Göteborg så är det 5000 som jobbar där, i en stad med 560 000 invånare. Vi är 12 000 invånare, och 700 som jobbar på fabriken.
Företaget har genomfört informationsmöten för personalen där de framfört ett antal argument för flytten. GS-facket har fått ta del av bakgrundsmaterialet som ledningen tagit fram. Claes Schoultz säger att de inte riktigt tror på uppgifterna i bakgrundsmaterialet som de menar innehåller många väldigt underliga argument.
– De är helt tagna ur luften, säger Claes Schoultz.

Ett av argumenten i bakgrundsmaterialet är att själva fastigheten i Jönköping vore värd mer än den i Tidaholm.
– Man bygger ju inte en köksfabrik för att själva byggnaden ska vara värd en massa. Man bygger ju fabrik för att producera kök, och då är det bra om man kan göra det så billigt som möjligt.
Ett annat argument i företagets bakgrundsmaterial är att europavägen E4 som går förbi Jönköping ska elektrifieras, så att eldrivna lastbilar kommer kunna köra på slingor.
– Det är inget som kommer hända inom en femårsperiod, utan snarare 40-50 år då möjligtvis. Och det är också bara antaganden, det kanske inte alls blir så. Det är många lösa antaganden tycker jag.
Han fortsätter:
– Men vi ska försöka få styrelsen uppe i Stockholm att ompröva sitt beslut. Vi jobbar på här med att fixa våra leveranser och hålla kunderna nöjda, så att vi inte tappar några kunder.

Beskedet om flytten kom som extra överraskande då verksamheten har gått väldigt bra på fabriken i Tidaholm som har spottat ur sig en strid ström av kök.
– De sista åren har vi till och med fördubblat produktionen med befintliga lokaler och befintliga maskiner. Så vi tyckte ju att vi var duktiga, men helt plötsligt säger de att allt är skit här och att vi ska lägga ner om 4-5 år. Alla går omkring som i chock.
– De säger att det kommer gå snabbare att leverera kök därifrån då det finns ett logistikcenter där, och kombiterminaler, och så E4:an som går förbi.
Men det argumentet imponerar inte på Claes Schoultz och hans arbetskamrater på Marbodal. Han säger bland annat att han har pratat med lastbilschaufförer som hellre åker till Tidaholm pga. trafiksituationen i Jönköping.
De anställda på Marbodal erbjuds att få behålla sina anställningar och flytta med till den nya fabriken, men pendelavståndet på över sju mil gör att det är tveksamt hur många som kommer nappa på erbjudandet. Fackklubben på Marbodal menar att det vore bättre att bygga ut fabriken i Tidaholm.

GS-fackets medlemmar har tagit flera initiativ för att väcka opinion på orten. Exempelvis har de delat ut flygblad och pratat med folk på Tidaholms julmarknad. GS-facket har också initierat en namninsamling. De lyckade samla in 8000 underskrifter som överlämnades i ett prydligt inslaget paket till Marbodals vd Fredrik Nyström 19 december.
– Det var alltså inte bara namn på papper, utan det var verkligen människor som led med oss och verkligen vill engagera sig för det här, berättar Claes Schultz.
På de 100 år Marbodal funnits på orten har fabriken blivit väldigt viktig för alla tidaholmsbor på många olika sätt, och tre-fyra generationer inom samma familj kan ha arbetat på företaget..
– Jag är tredje generationen på Marbodal. Min farfar, min pappa, jag, och mina barn till och med, har jobbat här. Jag har varit här i 47 år. Så jag trodde aldrig i mitt liv att det skulle flyttas och läggas ner. Det blev en jättechock för mig!

Erik Edlund

Dela