När några danssteg blir politik

Den amerikanska kongressledamoten Alexandria Ocasio-Cortez dansar på taket till en universitetsbyggnad för åtta år sedan.

Att ha som främsta politiska taktik att försöka förödmjuka och förolämpa motståndaren är inte särskilt smart. Ändå är det en taktik som används febrilt idag. Gärna med hjälp av påhittade fakta och falska nyheter. Det senaste exemplet i raden på sådana försök kommer från USA. Där har motståndarna till den socialistiska kongressledamoten Alexandria Ocasio-Cortez just försökt sänka henne genom att peka på en åtta år gammal dansvideo.
Fungerade det? Icke.
Försöket skedde dagen innan den 29-åriga politikern från Bronx, som i sociala medier kallas AOC, 3 januari svors in för Demokraterna som den yngsta kongressledamoten i USA:s historia. Hon valdes i november till att representera New Yorks 14:e distrikt i representanthuset.
Försöket att förödmjuka henne bestod i att en Twitter­användare, som kallade sig AnonymousQ, lade upp ett 30 sekunder långt filmklipp från en dansfilm som Alexandria Ocasio-Cortez deltog i när hon gick på Boston University. I klippet dansar den blivande politikern på ett tak. Videon i sin helhet är dels en hyllning till kultfilmen The Breakfast Club från 1985, dels en del av en populär företeelse år 2010: att dansa till bandet Phoenix låt Lisztomania.
AnonymousQ kommenterade klippet med orden: ” Här beter sig USA:s favorit-besserwisser-kommunist som den aningslösa dumbom hon är.” Reaktionerna från republikanska politiker lät inte vänta på sig. De upplevde klippet som ”skandalöst”.

Blev majoriteten av USA:s medborgare upprörda över att en student dansar fullt påklädd på ett tak? Inte särskilt. Istället gick AnonymousQ:s förhoppning om en rejält förödmjukande och sänkande näsknäppa för Ocasio-Cortez i tusen bitar. Filmklippet har nämligen bara ökat hennes popularitet.
När den unga socialisten dessutom lade ut ett helt nytt litet filmklipp 4 januari, som svar på ”förödmjukelsen”, blev hyllningarna än mer intensiva. I klippet dansar hon framför sitt nya kontor på Capitol Hill till tonerna av Edwin Starrs klassiska Motownhit War (What Is It Good For). Hennes kommentar: ”Jag hör att GOP [Republikanerna] tycker att det är skandalöst när kvinnor dansar. Vänta tills de får reda på att kvinnliga kongressledamöter också dansar!”
Sedan dess har sociala medier översvämmats av hyllningar som alla påpekar att det är härligt att se en politiker som kan släppa loss och vara som folk. Ocasio-Cortez har 1,74 miljoner följare på Twitter och 1,2 miljoner följare på Instagram.
Dansklippen har delats hundratusentals gånger. Det från studenttiden har hittills tittats på åtta miljoner gånger. Det har även startats ett Twitterkonto med namnet AOC Dances To Every Song, där Alexandria Ocasio Cortez dansrörelser från originalklippet sätts ihop med låtar som Kim Wildes Kids in America och David Bowies Rebel Rebel.
I studenternas hyllning av The Breakfast Club, gör Alexandria Ocasio-Cortez rollfiguren Allison Reynolds danssteg. Ally Sheedy, som spelade Allison Reynolds i kultfilmen, har i sociala medier skrivit att hon älskar dansklippet och bekänt sig som tillhörande ”team AOC”.

Men de positiva reaktionerna till trots. Vem eller vilka som än låg bakom AnonymousQ ville verkligen skada Alexandria Ocasio-Cortez. Det är det många som vill. Hon sticker inte under stol med sin socialism och hon gick till val på en politisk plattform som Republikanerna hatar och många inom Demokraterna tycker illa om. Hon driver Bernie Sanders linje när det gäller Medicare for All, sjukvård för alla, och ett slopande av den gränskontrollerande myndigheten ICE, Immigrations and Customs Enforcement. Som ny kongressledamot har hon redan hunnit påbörja en kampanj för att göra klimatförändringarna till en central fråga för kongressen.
Någon dag efter ”dansattacken” hamnade hon dessutom återigen i mediernas spotlight när hon förespråkade 70-procentig skatt för de superrika i en intervju i tv-programmet 60 Minutes. Tidningen Jacobin påpekade strax därefter att det bara är att titta på Sverige för att se att det fungerar.
Samtidigt befinner sig Donald Trumps administration i ständig kris, liksom hela det republikanska partiet. Och stora delar av Demokraterna. Behovet av oppositionella måltavlor är stort. Alexandria Ocasio-Cortez är ett tacksamt mål. Hon struntar i den blanka statsmannamässigheten och Demokraternas centrism och gör sin egen grej. Det ger utrymme för attacker. Men så länge attackerna gäller hennes utseende, hennes bakgrund, eller hennes sätt att dansa, kommer motståndarna inte att komma särskilt långt. Och hennes politiska ideologi kan de inte riktigt komma åt, den är hon ju fullkomligt öppen med. Det är också en ideologi USA behöver. Kanske mer än någonsin.

Återstår bara att säga att den ursprungliga dansvideon är underbar och att det är väldigt svårt att förstå att någon skulle kunna tro att det vore förödmjukande för en politiker att som ung ha dansat på taket till en universitetsbyggnad tillsammans med flera andra studenter.
Som skådespelaren Russell Crowe uttryckte sig om det ”förödmjukande” dansklippet: ”Ju fler politiker vi har som AOC, ju fortare kommer vi alla att dansa.”

Emma Lundström

Dela