Fullmäktigeledamot anklagas för att ligga bakom mordet på Marielle Franco

Marielle Franco. Foto: Midia Ninja

Marcello Siciliano

En milisgrupp i västra delen av Rio de Janeiro, med kopplingar till fullmäktigeledamoten Marcello Siciliano, pekas nu ut av olika media för morden på Marielle Franco och Anderson Gomes. Upprinnelsen är flera vittnesmål från en milismedlem som sökt polisskydd efter att ha vittnat mot gruppens ledare, den före detta militärpolisen Orlando Oliviera de Araujo.
Redan dagarna efter attentatet mot Marielle Franco mördades en assistent till Sicliano för att han ”skulle hålla käften”, uppger vittnen.
Motivet till morden tros vara det ökade inflytande som Marielle Franco uppenbarligen fick i områden i västra Rio som domineras av Araujos milis och som också är Sicilianos väljarbas. Vid tidpunkten för valet 2014 hade Marielles parti PSOL ingen lokalorganisation i området och idag har man två och en kraftig tillväxt.

Sicilano har en i många avseenden typisk politikerkarriär bakom sig. När han valdes hävdade han bland annat att han hade ”lång erfarenhet av arbete i slumområdena” (han var i verkligheten en som fifflade med kontrakt på mark) och den ”yngste nominerade till Nobels fredspris någonsin”. Han är också en nära vän till sin partikamrat Christiano Mathias, som avsattes från Rios kommunfullmäktige för sitt samarbete med miliserna, som ett resultat av arbetet i den speciella kommission som leddes av Marcello Freixo och där Marielle arbetade under många år.

Göran Kärrman

Dela