En liten bok om något fruktansvärt

Auschwitz-Birkenau som det såg ut i februari 2017. Foto: Per Leander

Hédi Fried föddes 1924 i staden Sighet i dåvarande Ungern. 1944 togs hennes familj och alla deras judiska grannar av nazisterna till Auschwitz, där föräldrarna omedelbart fördes till gaskammaren, medan Hédi och hennes lillasyster Livi fördes åt sidan för tvångsarbete. De överlevde och efter befrielsen fick de möjlighet att komma till Sverige, där Hédi senare kom att föreläsa om Förintelsen för skolungdomar.
Hon har även skrivit flera böcker, varav den senaste Frågor jag får om Förintelsen är en samling korta essäer där hon besvarar de vanligaste frågor hon fått under sina besök på skolor runtom i landet.
Frågor som: Hur var det att vara kvinna i lägren?; Hur var sammanhållningen bland fångarna?; Var man hungrig hela tiden?; Vilka språk pratades i Auschwitz?; Fanns det snälla SS-soldater?; Drömde ni på nätterna?; Varför gjorde ni inte motstånd? och Kan du någonsin förlåta?

Resultatet är en liten bok med små texter om det mest fruktansvärda. Att leva i ett förintelseläger omgiven av död och tortyr, i köld och hunger. Samtidigt skriver Hédi Fried med förvånansvärt mycket mänsklig värme, trots allt hon har varit med om. Här finns också ett budskap om hopp, om att människan i grunden är god. Men därmed inte sagt att något liknande aldrig kan hända igen.

Per Leander

 

Frågor jag fått om Förintelsen Av
Hédi Fried

Natur och Kultur 2017

Dela