Brittiska regeringens skumma affärer

Boris Johnson. Arkivbild. Foto: Andrej Klizan

▶ Byline Times synar Torys pengaflöde

▶ Köper skyddsutrustning för miljarder

▶ Smörjer privata krås i pandemins skugga

KOMMENTAR

Miljardsummor till företag som gjort stora donationer till regeringspartiet, regeringskontrakt till företag registrerade i skatteparadis och enorma överpriser för skyddsutrustning och vård. Den nystartade tidningen och nyhetssajten Byline Times har spårat hur den brittiska konservativa regeringen pumpat in stora summor pengar i olika privata företag för inköp av Covid-19-skyddsutrustning.

Den brittiska regeringen har under den gångna våren gjort inköp av skyddsutrustning för motsvarande uppåt 60 miljarder svenska kronor. Detta har skett utan någon verklig kontroll eller översyn. Granskningen som Byline Times gjort visar att mer än fyra miljarder kronor har gått till företag med direkt koppling till det konservativa partiet. Det handlar bland annat om hundra miljoner kronor för ansiktsmasker till ett företag som har donerat cirka fem miljoner kronor till de konservativa sedan 2016.
Samtliga berörda företag anlitades utan konkurrens genom utnyttjandet av kryphål i lagen kopplade till pandemin. Företaget Excalibur Healthcare Services fick motsvarande 575 000 kronor för varje respirator de levererade. Företaget är helägt av ett företag registrerat på Isle of Man, där företagsskatten är satt till noll procent.
Det företag som fick drygt fyra miljarder kronor för att leverera skyddsdräkter, lyckades bara leverera 432 000, vilket betyder att var och en av dessa kostade ungefär 10 000 kronor.

Regeringens vidlyftiga inköp har ifrågasatts av Labour. Parlamentsledamoten Rushanara Ali skriver i ett öppet brev till premiärminister Boris Johnson: ”Vi förstår alla behovet av snabbhet och omfattningen av krisen, men det innebär inte att normala regler för inköp ska ignoreras totalt, speciellt inte när så stora summor av skattebetalarnas pengar är involverade.”
Dawn Butler – även hon parlamentsledamot för Labour – har ställt frågan om det överhuvudtaget finns några skyddsmekanismer för att undvika att det uppstår intressekonflikter för beslutsfattare inom regeringen. Detta med bakgrund i Byline Times avslöjande om kontrakt till företag som gett stora politiska donationer till regeringspartiet.
Det brittiska läkarfacket, BMA, konstaterar att pengarullningen till det privata näringslivet, i samband med spridningen av Covid-19, har sin grund i den mångåriga nedrustningen av den offentliga sjukvården inom ramen för National Health Service (NHS).

Byline Times startades 2019 med det uttalade syftet att granska ekonomisk korruption och extremhögerns framväxt samt att berätta ”det tidningarna inte berättar”. Bland grundarna fanns flera journalister och kulturpersonligheter som var hårda kritiker av den brittiska högerpressen.

Emma Lundström

 

Dela