Trump är inte välkommen i El Paso

Bernie Sanders 2015. Foto: Emma Lundström

▶ Kritik mot presidentbesök efter rasistiskt terrordåd
▶ Donald Trumps hets mot mexikaner ökar hatbrotten
▶ Bernie Sanders kräver hårdare vapenlagar

President Donald Trumps besök i El Paso, Texas, i onsdags för att hedra offren för en masskjutning har mötts av protester, då många anser att Trump har en moralisk skuld i dådet. Det var den 3 augusti som en högerextrem terrorist sköt ihjäl 22 människor och skadade ännu fler i ett köpcentrum i den amerikanska gränsstaden till Mexiko. De flesta av offren var latinos och mördaren, som senare greps av polis, hade skrivit ett manifest där han sa sig vilja bekämpa den ”mexikanska invasionen” som han menade hotade den vita befolkningen i USA.
President Donald Trump fördömde dådet och kallade det för ett rasistiskt hatbrott. Men hans kritiker har svårt att ta honom på allvar och menar att Trump själv har bidragit till den växande rasismen mot mexikaner och andra latinamerikaner genom sina många uttalanden om att stoppa denna invandrargrupp och att bygga en mur mot Mexiko.

En av kritikerna är kongressledamoten Veronica Escobar, demokrat, som själv kommer från El Paso och är spansktalande. ”Han ska inte komma hit när vi sörjer”, skriver hon på twitter och tackade nej till Vita husets inbjudan att framträda med Trump på en minnesceremoni. ”Jag avböjde inbjudan eftersom jag vägrar att vara en del av hans besök. Jag vägrar att ansluta mig utan en dialog om smärtan som hans rasistiska och hatfulla ord och handlingar har orsakat vårt samhälle och land.”
En annan Texaspolitiker som protesterar mot Trump är Beto O’Rourke, tidigare kongressledamot för Texas och en av demokraternas kandidater till nästa års presidentval. ”Vi har sett en ökning av hatbrott under varje enskild månad under de senaste tre åren, då vi har en regering med en president som kallat mexikaner för våldtäktsmän och kriminella”, säger O’Rourke i en intervju med CNN: ”Donald Trump är rasist och han eldar på rasismen i vårt land, och det sårar inte bara våra känslor. Det förändrar det här landet i grunden och det leder till våld.”

Den demokratiske socialisten och senatorn Bernie Sanders, som också hoppas på att få utmana Trump i presidentvalet, går ett steg längre i sin kritik mot vapenvåldet och menar att alla politiker i USA har ett ansvar för att inget görs. ”Alla i USA, inklusive jag själv, är förkrossade över nyheten om den senaste attacken i El Paso. Tyvärr, efter var och en av dessa tragedier, gör senaten ingenting. Det måste förändras”, skriver Bernie Sanders på twitter.
Vid ett framträdande i Los Angeles förtydligade Sanders sin kritik mot att det politiska ledarskapet, så väl republikaner som demokrater, för att de viker sig för vapenlobbyn NRA och vägrar stifta lagar för hårdare vapenkontroll. ”Jag tror att människor över hela världen tittar på USA och undrar vad som händer här. Hur står det till med den mentala hälsan i USA, då vi om och om igen får uppleva sådana här obeskrivliga skräckhändelser”, sade han.

Samma dag som Donald Trump reste till El Paso, Texas hade han även besökt staden Dayton i Ohio, som också skakades av en masskjutning den 3 augusti, då tio personer, inklusive gärningsmannen, dödades på en bar. Enligt polisen finns det inget som tyder på att den masskjutningen ska ha något rasistiskt motiv.

Per Leander

Dela