1 maj

Stockholm

Runt 300 personer anslöt sig till Rött Forums avdelning i Vänsterpartiets tåg med totalt 7 400 personer.

Foto: Jonatan Johansson

 

 

Västervik

Ett hundratal personer mötte upp vid Välfärdspartiet Socialisternas 1:a maj- firande i Västervik. Ungefär lika många som socialdemokraternas tåg. Solen bröt fram lagom till avmarsch och under paroller som; ”Vi vet att vi har råd – med skola omsorg och äldrevård”, ” högre skatt på miljardärer – ge till våra pensionärer”, samt klassiska ”ropen skalla – arbete åt alla”, ringlade tåget till stadsparken där det bjöds på kaffe, korv, hoppborg för barnen samt musik och tal. Bland annat talade partiets andranamn i höstens val, Jenny Svensson om kampen för kortare arbetstid. Välfärdspartiet ställer upp i höstens kommunval med hela 38 kandidater.

Text och foto: Sven Jinton

 

Göteborg

Göteborg Första maj siffror, med föregående år inom parentes: Vänsterpartiet 3900 (-450), Syndikalisterna 1100 (-550), Socialdemokraterna 1080 (-120)KP 575 (-175)

Foto: Erik Edlund

 

Sundsvall

Vänsterns tåg samlade cirka 250 personer, vilket var bra med tanke på vädret!
Vi sålde Internationalen i både Vänster- och i sossetåget.

Hans Bergstedt

 

Eskilstuna

Socialistiska Partiets medlemmar delade tillsammans med andra eFOLKET-medlemmar ut ett flygblad med huvudtema ”Försvara Strejkrätten” i tre olika demonstrationer. Vi hade två banderoller, En för fred och mot kärnvapen och NATO. En med krav på slut på blockaden mot Kuba.
Vänsterpartiets var störst med mer än trehundra deltagare. Socialdemokraterna tåg innehöll vad vi uppskattar typ 150 marscherande. RS demonstrerade tillsammans med en kurdisk kulturförening och var 40 stycken. Rojava var huvudtema. Christer Bergström (RS) höll ett allmänpolitiskt tal. Undertecknad erbjöds att tala om försvaret av strejkrätten och tog den möjligheten.
Vi fick ut mycket flygblad på alla tre samlingarna och var nöjda med insatsen.

Peter Widén

 

Visby

Första maj 2018 drog SAPs majfirande i Visby strax över 200 (på mötet räknat till 205 vuxna + ett tjugotal lekande barn).
Mot slutet hade dock en viss minskning skett.
På Hela Gotland står 4-500, men det är tyvärr en helt felaktig siffra, vilket även framgår av deras foto på demonstrationståget.
Vänsterns majfirande var nu för första gången tydligt störst. Majtåget drog cirka 220 och gick delvis sex och sju i bredd, utan att detta inverkade på tågets längd. Framme vid Cirkusplatsen väntade än hel del till och sammanlagt var antalet en bit över 250.
Intressant är att tåget här även samlade FI, Syndikalisterna, Kvinnofronten samt olika solidaritets- och aktivitetsgrupper såsom Ship to Gaza och Nej till Nato.
Kort sagt var det både bredare och större än tidigare år. Och kan något ord sammanfatta så är det snarast en hyllning till tendensfriheten.
Utom talen bjöd båda mötena bjöd på mycket musik, men Vänsterns ”efterfest” pågick i flera timmar och påminde då en hel del om den gamla klassikern med 70-talets folkfester. Rock och klezmer blandat med östasiatiskt och irländskt.

Anders R Johansson

PARIS

Det var en solig första maj i Paris, där Internationalens reporter gick i demonstrationståget där bland andra NPA och Jean Luc Melenchons stora vänsterparti samlade 50 000 människor. Vi gick från Place de la Bastille in mot stan, men demonstrationen fick avbrytas efter att anarkisterna i svarta blocket som gick i täten börjat bryta upp gatstenar, och slog sönder en McDonalds resturang och tänt eld på flera bilar. Enligt de första uppgifterna ska 500 personer ha blivit gripna, men den stora majoriteten av oss fredliga demonstranter fick i lugn och ro gå åt sidan utan att störas av kravallpolisen, men något besvikna över att inte fått fullfölja majtåget till slut. Men tydligen fortsatte gatuslagsmålen runt om på stan. När undertecknad ett par timmar senare satt på ett kafé med franska, ryska och ukrainska vänner på Rue Mouffetard, kom plötsligt ett hundratal anarkister springande, jagade av polisen. Vi och andra åskådare bevittnade hur jakten pågick ett tag upp och ner längs gatan där vi satt. Vid ett tillfälle blev en ensam polis jagad av anarkisterna, och när han drog sin pistol för att värna sig i väntan på förstärkning, fann vi det bäst att så sakteligen lämna platsen.

Per Leander

 

 

 

 

Dela