Forskaren Irene Molina: ”Segerfeldt vill demonisera vänstern”

Irene Molina är en av de personer som i helgen namngavs av den nyliberale debattören Fredrik Segerfeldt när han i ett inspel i sociala medier uppmanade människor att pekade ut ”anställda vid landets universitet med bakgrund i eller som gett stöd åt den våldsutövande extremvänstern”. Irene Molina är professor i kulturgeografi vid Institutet för bostads- och urbanforskning på Uppsala universitet. Hon tycker att Fredrik Segerfeldts utspel är ett oroande tidstecken ”där nyliberalismen och högerpopulismen i sin frammarsch tar sig friheten att benämna, demonisera och stigmatisera vänstern”:
– Det är obehagligt och oroväckande, men samtidigt ganska absurt eftersom alla vet vilken ideologisk falang han representerar: den fundamentalistiska nyliberalismen. Hans agenda är så uppenbar och hans anspråk på att vara ”neutral” blir bara tröttsamt löjliga och inte trovärdiga.

Att hon är en av de personer som Segerfeldt pekar ut gör henne varken upprörd eller rädd, bara förvånad, trots att hon anser att anklagelsen om att ha ”gett stöd till den våldsutövande extremvänstern” i hans inlägg är ganska allvarlig:
– Jag är bland de få namn som han redan i förväg, alltså innan han gör det han befängt och respektlöst kallar för ”bara research” har bestämt sig för uppfyller dessa kriterier. Men jag vill inte ta honom på allvar. Detta är fullkomligt absurt.
Hon är osäker på om det juridiskt sett kan klassas som åsiktsregistrering men menar att det trots allt är vad han faktiskt gör:
– Det är vad han som privatperson, men i offentliga sammanhang, ägnar sig åt. Och det finns de som utan att tidigare ha hört mitt namn eller träffat mig klappar honom på ryggen och tackar honom. Dessa människor håller med sitt handlande på att normalisera angiveri och åsiktsregistrering. Ringer det ingen klocka hos dem om vilka som gjorde det på 30-talet? Historielöshet är bland de farligaste fenomen som kan drabba ett folk.

Irene Molina menar att hon själv och de övriga som anklagas av Segerfeldt gör det utifrån sina forskarpositioner.
– Det är faktiskt ett allvarligt hot mot kunskapssamhället. När politiker, och i det här fallet en politisk tyckare, vill lägga sig i vad forskningen gör har vi ett allvarligt demokratiskt problem. Att blanda ihop att man som jag till exempel forskar om våld med att jag stödjer våld är ett dåligt försök att vinna billiga politiska poäng, säger hon och tillägger att hon tror att syftet med Fredrik Segerfeldt utspel är att demonisera vänstern.
– Man kan fråga sig vad han och hans obskyra kompanjoner är så rädda för.

Text och foto: Emma Lundström

 

Läs också:

Skamlösa borgare leker med elden

Dela