Vänsterblick på stormen kring Turkiet

Högerextrema Frihetspartiets ledare Geert Wilders tjänar mest på debaclet. Foto: Peter van der Sluijs cc-by-sa

► Turkisk och nederländsk vänster i gemensamt uttalande: ”Gemensam kamp mot nyliberalism och mot alla former av förtryck”

Det stormar rejält kring Turkiet just nu. Orsaken är framförallt den folkomröstning som ska hållas den 16 april. Omröstningen gäller en ny grundlag som ger utökad makt för presidenten, en lag som enligt kritikerna i praktiken skulle göra president Recep Tayyip Erdoğan enväldig. Den skulle alltså föra diktaturen ännu längre bort från allt vad demokrati heter.
Turbulensen kommer sig främst av att både Tyskland, Österrike och Nederländerna har stoppat flera turkiska ministrar från att driva valkampanj bland röstberättigade medborgare i respektive land. Något som har fått den turkiska regimen att se rött och hota att riva upp flyktinguppgörelsen med EU. Turkiets vice premiärminister, Numan Kurtulmus har gått ut och sagt att Europa inte upprätthållit sin del av uppgörelsen.

I sin ilska över missade kampanjtillfällen, har Turkiet framförallt siktat in sig på Nederländerna.

Recep Tayyip Erdoğan

All diplomati på högre nivå mellan länderna är redan avbruten och Nederländernas ambassadör har nekats återvända till Turkiet. Enligt det turkiska styret har Nederländerna brutit mot Wienkonventionen och Erdoğan har anklagat landet för att vara nazismens hemland i Europa.
Samtidigt gick Nederländerna till valurnorna i onsdags, när den här texten skrevs, och oron var stor för hur krisen med Turkiet skulle komma att påverka valresultatet. För även om premiärminister Mark Ruttes hårda linje mot Turkiet såg ut att stärka det högerliberala regeringspartiet, VVD, så ledde krisen också till att islamofoben Geert Wilders och han högerextrema parti, PVV, trappat upp sitt hetsande mot landets muslimska minoritet. Något som ser ut att ha påverkat opinionen till Wilders fördel.

Folkomröstningen i Turkiet äger rum den 16 april. Då ska den turkiska befolkningen ta ställning till föreslagna ändringar i konstitutionen. Dessa skulle framförallt ändra strukturen i den högsta ledningen för domare och åklagare vilket skulle resultera i att makten koncentreras i ännu högre grad till Erdoğan.
I tisdags skrev den nederländska och den turkiska sektionen av Fjärde Internationalen, SAP/Grenzeloos och Yeniyol, ett gemensamt uttalande om situationen. De beskriver hur den turkiska regeringen har blivit alltmer auktoritär sedan Gezirörelsen och protesterna 2013. Bland annat har våldet mot den kurdiska befolkningen trappats upp och journalister, akademiker och författare tystats. Det misslyckade kuppförsöket sommaren 2016 ses av alltfler som bara ännu en del av Erdoğans strategi för att få tyst på all opposition. ”AKP-regimen har avskedat och gripit tusentals kritiker, däribland många journalister, lärare och akademiker. Den har fängsla den kurdiska rörelsens ledare och parlamentariker från oppositionspartiet HDP på falska anklagelser om att de skulle ”stödja terrorism”. Regimen har också infört förbud mot demonstrationer och kränker de mänskliga rättigheterna. Trots detta är den nu upprörd över de åtgärder som den nederländska polisen vidtagit och kämpar för friheten att hålla politiska möten.”, skriver SAP/Grenzeloos och Yeniyol i sitt uttalande.

De skriver också att VVD är ett nyliberalt parti som använder holländsk nationalism som redskap för att bygga stöd för sin åtstramningspolitik. Genom att positionera sig mot Turkiet framställer sig Rutte som en stark ledare och en försvarare av den ”liberala demokratin”. Det är alltså inget försvar för de turkiska medborgarnas rättigheter, snarare hjälper Nederländerna Erdoğan.
”Det är nu ännu lättare för Erdoğan att, gentemot sin religiösa, nationalistiska bas, framställa sig som någon som tar ställning mot ”väst”, samtidigt som han avleder uppmärksamheten från utvecklingen inom Turkiet. AKP använder skrämselpropaganda om internationella konspirationer mot Turkiet för att samla stöd. Samtidigt har turkiska invandrare och deras familjer i Nederländerna länge utsatts för rasism och fördomar”, skriver SAP/Grenzeloos och Yeniyol som menar att den holländska högern använder det faktum att en betydande del av denna gemenskap stöder AKP som ett argument för påståendet att nederländska medborgare av turkiskt ursprung egentligen inte hör hemma i det nederländska samhället: ”Turkiska nationalister och holländska nationalister som Wilders och Rutte har samma budskap för dem som motsätter sig deras vision av samhället: ’Håll med oss eller lämna landet.’”

SAP/Grenzeloos och Yeniyol anser att om den nederländska regeringen verkligen vore bekymrad över situationen för de demokratiska rättigheterna i Turkiet, så skulle den stödja den turkiska demokratiska oppositionen och kurdernas rätt till självbestämmande: ”Men som vi ser med flyktingfrågan, de härskande krafterna i de två länderna kan samarbeta smidigt när det gäller att förtrycka flyktingar och stärka Fästning Europa.”
Vad vänstern måste göra, menar de, är att bygga kampen mot högern, organisera motståndet mot Erdoğans alltmer auktoritär regim, och försvara sekularismen. De kräver ett nej i den turkiska folkomröstningen och efterlyser en röst mot islamofobi och rasism i Nederländerna. ”Vi måste bygga rörelser mot rasism på gatorna och på våra arbetsplatser. När det gäller att försvara demokratiska rättigheter och folkets intressen, kan arbetande människor i Turkiet och Nederländerna inte lita på sina länders högerregeringar. Istället bör de försvara sina gemensamma intressen i en gemensam kamp mot nyliberalism och mot alla former av förtryck.”

Emma Lundström

Dela