Förvaltaren svänger om renovräkningar

Förvaltarens hus i Sundbyberg ska renoveras. Foto: Per Leander

Förvaltarens hus i Sundbyberg ska renoveras. Foto: Per Leander

Det allmännyttiga bostadsbolaget Förvaltaren i Sundbyberg har nu ändrat sina renoveringsplaner gällande 2500 lägenheter. Efter att först ha flaggat för att det skulle bli totalrenoveringar av lägenheterna, med nya badrum, kök och golv, samt en hyreshöjning på upp till 75 procent, har Förvaltaren nu tagit till sig av hyresgästernas protester.
Nu presenterar man istället en plan på att genomföra renoveringar enligt olika nivåer. Det innebär att det kommer att genomföras en basrenovering i samtliga lägenheter för att byta stammar och badrum. Men hyresgästerna får själva välja om de även vill ha nya kök, samt nya golv och väggar. Hyresgästföreningen ser beslutet som en seger.
– Flera nivåer är något vi förespråkat i flera år, så att Förvaltaren ändrar sig är positivt. Nu får hyresgästerna en valfrihet, fler har råd att flytta hem igen efter renoveringen, säger Leif Törnqvist, kassör på Hyresgästföreningen i Sundbyberg, till lokaltidningen Mitt i.

Upplägget påminner om den så kallade Sigtunamodellen, som också varit vad Hyresgästföreningen förespråkat. Men till skillnad från i Sigtuna, där man har schablonpåslag på hyran beroende på renoveringsnivå, vill Förvaltaren istället ihop med Hyresgästföreningen ta fram intervaller. Vad det innebär i nuläget är inte klart.
Hyresgästföreningens ordförande Anders Gustafson menar att det är mycket viktigt att hyresgästerna nu i god tid får besked om hur mycket det kommer att kosta.
– När vi sitter i samrådsmöten med hyresgäster är alltid den första frågan: Vad kommer det att kosta? Det är väldigt väsentligt att priset presenteras i förväg, säger han.

Per Leander

Dela