Vallabor demonstrerade mot renovräkningar

1IMG_5108

STOCKHOLM: Några hundra av de boende på Valla torg i Stockholmsförorten Årsta trotsade kylan och möttes upp framför Stockholms stadshus inför kommunfullmäktigemötet i måndags. Hyresgästerna protesterade mot chockhöjningar av hyror i samband med renoveringarna som den allmännyttiga hyresvärden Stockholmshem planerar. Renoveringarna riskerar att bli renovräkningar, eftersom många hyresgäster inte kommer ha råd att flytta tillbaka igen efter renoveringen. Manifestationen under parollen ”Valla för alla – oavsett plånbok” organiserades av de boendes samrådsgrupp på Valla torg i Årsta samt Hyresgästföreningen. Över 300 familjer kommer att evakueras i upp till 15 månader och riskerar hyreshöjningar på 60 procent när stadens bolag Stockholmshem ska renovera husen.
Stockholmshems politiskt tillsatta  ordförande, Kadir Kasirga (S), kom ut en stund från stadsfullmäktige i Stadshuset för att prata på manifestationen. Han menade att fastigheter måste renoveras för att inte bli, som han uttryckte det, ”sunkiga fastigheter”.  Vad han inte verkade vara medveten om är att det inte finns någon kritik hos de boende mot ett vanligt stambyte – utan det är det så kallade Grow­smarterprojektet som kommer tvinga ut de boende i över 15 månader och öka hyrorna med 40-60 procent som det demonstrerades mot.

Dock lovade Kadir Kasirga att tillsammans med bostadsborgarrådet Ann-Margarethe Livh (v) ordna ett möte med hyresgästerna, men påpekade samtidigt  att det inte går att ingripa  från politiskt  håll i förhandlingarna mellan Stockholmshem och Hyresgästföreningen.

Jonatan Johansson

Dela