Västsaharisk representant portad från klimatmötet i Marocko

PORTAD Suelma Beirouk från Västsahara fick inte delta på mötet.

PORTAD Suelma Beirouk från Västsahara fick inte delta på mötet.

►Marocko värd för FN:s klimatkonferens COP22

►Vindkraft byggs i Västsahara för att ge Marocko ren energi

►”Att plundra Västsaharas naturresurser är brott mot internationell lag”

Den marockanska monarkin har goda kontakter med västvärlden trots att den ockuperat grannlandet Västsahara sedan 1975. I veckan har Marocko varit värd för FN:s klimatkonferens COP22 och landets insatser på området har prisats av flera stater trots att flera av dessa planeras på ockuperad mark.
Men när västsahariska Suelma Beirouk, vice ordförande för Afrikanska unionens parlament, skulle besöka toppmötet som AU-representant tog det stopp. Hon fick vända utanför flygplatsen i Rabat utan någon officiell förklaring. Biståndsorganisationen Emmaus är kritisk till att COP22 hålls i Marocko.
– Det är anmärkningsvärt att Marocko är värd för ett världsmöte då landet brutalt ockuperar sitt grannland Västsahara. Det här visar tydligt hur Marockos politik ser ut. Man vill inte ha ett västsahariskt deltagande på konferensen vilket är mycket allvarligt, säger Julia Finér, talesperson för Emmaus Stockholm, i ett pressmeddelande.

Western Sahara Resource Watch har nyligen i en rapport visat hur Marocko, i strid mot internationell rätt, har planer på stora investeringar på ockuperad mark i Västsahara. Landet skyltade mer eller mindre för den politiken på COP22:s officiella hemsida som ända fram tills nyligen inkluderade Västsahara i kartan över Marocko. Den togs dock bort efter internationella påtryckningar. Företrädare för Civilsamhället i det ockuperade Västsahara har skrivit ett uttalande i protest mot Marockos strategi:
”Marocko satsar på att exploatera vindkraft i Västsahara för att producera ren energi åt Marocko. Även om vi stödjer sådana miljövänliga satsningar, accepterar vi inte Marockos medvetna strategi att plundra Västsaharas naturresurser i brott mot internationell lag. (…) Saharier tjänar inte på sådana projekt och investeringar”

Undertecknare av uppropet kräver att Västsaharas befrielserörelse Polisario och representanter för civilsamhället inkluderas i framtida konferenser samt att investerare och internationella aktörer avstår från att stödja Marockos ockupation.

Arash Gelichkan

 

Dela