Nazistiskt mord i Finland och mordhot i Sverige

Nordiska Motståndsrörelsen är en av de mest aktiva högerextremistiska organisationerna. (Arkivbild). foto: Peter Isotalo

Nordiska Motståndsrörelsen är en av de mest aktiva högerextremistiska organisationerna. (Arkivbild). Foto: Peter Isotalo

 

Natten till söndagen den 18 september utsattes det socialdemokratiska kommunalrådet Pierre Esbjörnsson i skånska Skurup för en attack i sitt hem, då någon eller några tände eld på hans bil som stod parkerad i trädgården framför huset. Elden lyckades man släcka innan den spred sig till det näraliggande huset och ingen i familjen kom till fysisk skada.
Det sprejades också nazistiska symboler på Pierre Esbjörnsson husvägg. Symboler som används av den grupp som kallar sig Nordiska Motståndsrörelsen, eller Svenska Motståndsrörelsen (SMR). Det här var inte första gången SMR riktade hot mot Socialdemokraterna i Skurup. I maj satte de upp affischer på partiets lokal med en bild på en lyktstolpe som det hängde en snara på och texten: ”reserverad för folkförrädare”.

Utöver sin post som socialdemokratiskt kommunaltråd är Pierre Esbjörnsson även fackligt aktiv som ombudsman i Byggnads. Polisen tar attacken mot honom på stort allvar.
– Ärendet har rubricerats som mordbrand och bedöms som ett hatbrott. Utredningen får hög prioritet, säger polisens informatör Ewa-Gun Westford, till Kvällsposten.
– I nuläget finns ingen misstänkt i ärendet. Men vi ska förstås prata med de personer som kan ha uppgifter att lämna i ärendet, säger Ewa-Gun Westford.
Enligt Kvällsposten har Pierre Esbjörnsson även fått livvaktsskydd efter den aktuella händelsen.

Samma dygn, på lördagen den 17 september, avled den 28-årige Jimi Karttunen, som helgen innan blivit svårt misshandlad i Helsingfors av den finska grenen av Nordiska Motståndsrörelsen. Jimi Karttunen hade protesterat och uttryckt sin avsky mot nazisterna när han såg dem hålla en manifestation utanför Helsingfors centralstation, varpå nazisterna gick till våldsam attack mot honom. Finska motståndsrörelsen har själva lagt upp ett videoklipp på sin hemsida där den svårt misshandlade Karttunen ses ligga till synes medvetslös på marken i en blodpöl. ”På grund av svordomar, rop och hot blev en av våra aktivister tvungen att ge en snabb disciplinåtgärd”, kommenterar nazisterna händelsen kallt på hemsidan.
På onsdagen grep finsk polis en av nazisterna som misstänks för dödsmisshandeln. Han uppges vara född 1990, är aktiv medlem av Finska motstånds­rörelsen och har tidigare dömts för flera våldsbrott.

Nordiska Motståndsrörelsen betraktas som en av de mest aktiva i den högerextrema miljön idag, och en rad aktivister med anknytning till organisationen har dömts för grova våldsbrott. Rörelsens ideologi är baserad på rasbiologi och organisationens målsättning är att genomföra en revolution och störta det demokratiska samhället och ersätta det med ett nationalsocialistiskt styre, enligt Expo.
Kanske är gruppen mest känd för attacken mot en antirasistisk demonstration i Kärrtorp 2013.

Intis

Dela