Stödmanifestationer för fängslade Alp Altinörs

img_1566

 

På måndagen hölls i Uppsala en stödmanifestation för den fängslade turkiske oppositionspolitikern Alp Altinörs, som är vice ordförande för vänsterpartiet HDP. Han greps i sitt hem natten till den 9 september, vilket Internationalen skrev om i förra numret. Sen dess har även hans hustru Birsen Kaya gripits av polisen.
– Turkiet är på väg mot diktatur i rasande fart. Vi ser en skrämmande utveckling där HDP utgör den viktigaste oppositionen. Att fängsla parlamentariker är ett allvarligt övergrepp på demokratin. Nu är det viktigare än någonsin att EU och Sverige protesterar, sa Jonas Sjöstedt från Vänsterpartiet i en hälsning till manifestationen i Uppsala.

Den 13 september protesterade representanter för Rött Forum utanför Turkiets ambassad i Stockholm. De överlämnade ett brev till ambassaden med krav på att Alp Altinörs omedelbart friges och att förföljelserna av HDP upphör.
Rött Forum har också vänt sig till den svenska regeringen med uppmaningen att de ska kräva av Turkiet att Alp Altinörs släpps fri, att den turkiska statens krigspolitik mot den kurdiska befolkningen i sydöstra Turkiet upphör, samt att det skamliga flyktingavtalet med Erdogans regering sägs upp.

Per Leander

Dela