Riksdagsmannen Daniel Sestrajcic (V): ”Polisen ljuger!”

Daniel-Sestrajcic_v_malmö_f_Lasse Angantyr

NYHETER Polisen i Malmö har anklagat vänsterpartisten och riksdagsmannen Daniel Sestrajcic för att ha sparkat en polis i huvudet, i samband med en demonstration. Något som Sestrajcic förnekar.
– Att polisen kommer med de här anklagelserna är bisarrt och det kommer de att få stå till svars för. Det är rena lögner, men polisen i Malmö är redan ökänd för att inte alltid kunna hålla sig till sanningen, säger Daniel Sestrajcic till Internationalen.
Han ger som exempel skandalen med registreringen av romer, och händelserna på Limhamns torg 2014, där polisen sägs ha förfalskat videofilmer från en demonstration för att kunna döma demonstranter för våldsamt upplopp.
– Förtroendet för polisen i Malmö är inte stort. De har en sjuk arbetsstruktur inom polisen, och de slår tillbaka mot alla som vill förändra det systemet. Andra har drabbats av polisens agerande förut. Nu har det drabbat mig och jag blir riktigt förbannad, säger Daniel Sestrajcic.

Anklagelsen mot Sestrajcic kommer efter att han deltagit i en demonstration som hölls förra torsdagen till stöd för flyktingar från Palestina, som har haft ett tältläger i Malmö under hösten. Nu skulle lägret rivas av polisen, och ett flertal demonstranter, inklusive Daniel Sestrajcic, slöt upp i en armkroksring för att skydda flyktingarna.
– Jag ångrar inte det. Jag är stolt över att jag deltog i demonstrationen och alla andra som var med för att stå upp för de statslösa palestinierna, säger Daniel Sestrajcic.

Vad säger du om påståendet att du ska ha sparkat en polis?
– Polisen ljuger när de säger att jag riktade en spark mot en polismans huvud. Antagligen måste jag vara en mästare på kung fu, men alla som har sett mig vet att jag är ganska tjock och inte så smidig. Men polisen hänvisar till en film som ska bli intressant att se, säger Daniel Sestrajcic, som själva minns demonstrationen som relativt lugn.
– Jag är van vid mycket mer övervåld från polisens sida, och i det här fallet måste jag säga att de i jämförelse betedde sig ganska okej. Så jag blev mycket förvånad när påståendet senare kom att det skulle ha varit våldsamt.
– Det som hände, som jag kan tänka mig att polisen blev arg på mig för, är att jag skällde ut en polis efter att han hade vridit om örat på en annan aktivist. Vi satt då flera demonstranter i armkrok, och polisen drog iväg mig raklång, men det gick också lugnt till, säger han.

En brottsutredning mot Sestrajcic har nu påbörjats om misstankar för försök till mot våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd och ohörsamhet mot ordningsmakten. Men Sestrajcic blev först inte själv formellt kontaktad av polisen om detta, utan anklagelserna började istället spridas i media.
– Det har blivit en mediecirkus och ett försök att smutskasta mig. Även om jag är relativt känd politiker och måste kunna ta kritik, så finns det inga proportioner i det här. I måndags var detta huvudnyhet i Aktuellt och miljoner människor tror nu att jag sparkade en polis i huvudet, säger han.

Varför gör polisen så här?
– Det kan vara för att de vill skrämma folk från att delta i demonstrationer och politiska aktiviteter. Vi har till exempel flera aktuella manifestationer på gång till stöd för EU-migranter och flyktingar, säger Daniel Sestrajcic.

Har du fått uppbackning från Vänsterpartiet?
– Jag har fått ett starkt stöd från mitt eget parti i hela Sverige, och från många andra kamrater. Så det är skönt, och jag känner mig stark. Men det kommer också arga mejl från folk som tycker att jag är ”en parasit som ska lämna landet”, säger han.

Per Leander

Dela