”Vi måste börja ifrågasätta SD:s ekonomiska politik”

Anna Ljungdell

INTERVJU: Socialdemokraten Anna Ljungdell, som är Nynäshamns kommunstyrelses ordförande, har reagerat på att Sverigedemokraterna i sin budget vill minska statsbidragen till kommunerna med 53 miljarder, vilket är en sänkning på 56 procent, fram till 2018. Trots det ställs aldrig SD till svars för hur deras enorma besparingar ska kunna vara möjliga, varken av journalister eller av andra politiker.
”Vi måste börja ifrågasätta SD:s ekonomiska politik” säger hon till Internationalen i en intervju.

Vad är det för fel på SD:s budget?
– Det är en högst otydlig och ansvarslös budget som bygger på lösa antaganden om att man kan spara flera miljarder på att minska resurser till flyktingmottagandet. Samtidigt blir det tydligt att det är kommunerna som skulle få ta den ekonomiska risken genom minskat statsbidrag. Vi pratar om nedskärningar på 53 miljarder. Sätter man sig in i vad de vill göra förstår man att det är ohållbart, särskilt om man vill värna om välfärden, vilket SD påstår att man gör, säger Anna Ljungdell.
– Så alla som bryr sig om välfärden ska vara försiktiga med att tro på SD.

I en debattartikel i Dagens Samhälle (8/9) pekar Anna Ljungdell på problematiken med att SD aldrig ställs till svars för sin ekonomiska politik. ”Det handlar inte om att anpassa sig till den, utan helt enkelt granska om SD:s ekonomiska politik håller vad den lovar. Jag begär inte att man ska följa varenda liten krona som Sverigedemokraterna omfördelar, men nog borde en besparing som är större än försvarsbudgeten åtminstone väcka en nyfiken fråga?”, skriver hon.
Varför kommer de undan tror du?
– Jag tror att det helt enkelt är svårt för folk att hänga med och att sätta sig in i SD:s ekonomiska politik. SD:s budget bygger på deras egna uträkningar där de lägger till och rycker ifrån hur de vill med pengar. Jag tror därför att det blir enklare att bara prata om flyktingpolitiken och huruvida SD är rasister eller inte, säger Anna Ljungdell och är kritisk mot att SD bara ställs till svars i en fråga, när det är så många andra aspekter av deras politik som också borde ifrågasättas.

Nyligen avslöjades det att Svenskt Näringsliv uppvaktar Sverigedemokraterna och påverkar utformningen av SD:s ekonomiska politik.
Hur ser du på det?
– Jag är inte ett dugg förvånad. Svenskt Näringsliv får prata med vilket parti de vill, men nu blir det uppenbart en gång för alla att Sverigedemokraterna är ett borgerligt parti. Det är väldigt tydligt i SD:s ekonomiska politik att de är ett högerparti. De har aldrig varit ett mittenparti som de själva och Alliansen försöker framställa dem som, säger Anna Ljungdell.

Hur ska man bemöta SD?
– Jag talar helst om min egen politik och vad vi socialdemokrater vill göra för ett bättre samhälle. Men man måste självklart även syna de andra partierna, och det är viktigt att syna Sverigedemokraternas ekonomiska reptrick. Det framstår som SD kan bedriva både moderat skattesänkningspolitik och socialdemokratisk välfärdspolitik, och det går inte, säger hon.
Per Leander

Dela