Berättelsen om Alan: Detaljerna spelar roll

Christopher JahnIFRC_o

Fadern Abdullah Kurdi fängslades i 5 månader av flygvapnets underrättelsetjänst i Damaskus. Under fångenskapen torterades han och hans tänder drogs ut. Han var tvungen att sälja sin butik i Damaskus för att muta officerarna att släppa honom. Detta kostade honom fem miljoner syriska pund (omkring 200 000 svenska kronor).
Efter att han mutat sig ut ur fängelset flydde Abdullah till Aleppo med sin fru och sönerna Alan och Ghalib.
Situationen i Aleppo blev farlig på grund av de ständiga flygbombningarna, så han flydde igen till sin hemstad Kobane.
När IS attackerade Kobane förra året kunde familjen inte längre bo kvar, så de flydde till Turkiet. I Turkiet verkade det svårt att bygga en bra framtid, så de betalade motsvarande 50 000 kronor för att säkra 4 platser i en gummijolle till den grekiska ön Kos.

Abdullah Kurdi och hans bror ville söka skydd i Kanada, där deras syster bor. Men hans brors ansökan avslogs och då beslutade familjerna att betala en smugglare att ta dem till Grekland med båt.
Under båtresan orsakade höga vågor att båten välte. De flytvästar de fått fungerade inte. Sönerna och hustrun drunknade inför Abdullahs ögon, i hans famn.
Efter att bilden på Alan blev en mediaberättelse, har Abdullah Kurdi erbjudits medborgarskap i Kanada. Men nu vill han inte åka till Kanada eller Europa längre. Han säger att han kommer att begrava sin familj i Kobane och stanna kvar för att kämpa mot IS, eftersom allt har tagits ifrån honom och han ”inte har något att leva för”.
Så om världen inte vill se några fler Alan på stranden, behövs en kombination av följande:

• Stoppad tortyr och godtyckliga frihetsberövanden från Assads regim.
• Att regimens flygbombningar stoppas.
• Att IS stoppas.
• Att det skapas säkra resvägar till Europa.
• Att Kanada och USA tar emot fler flyktingar.

Kenan Rahmani
Översättning: Marco Jamil Espvall

Dela