Med en stalinistisk morfar som manlig förebild

Dramatikern och författaren Martin Jonols. Foto: Snežana Vučetić Bohm

I sin nya bok Stalin på Östermalm skildrar dramatikern och författaren Martin Jonols avslöjande sin släkthistoria med utgångspunkt från sin morfar och familjens patriark Gustav Johansson, som var en av ledarna för Sveriges kommunistiska parti under SKP:s mest stalinistiska period efter partisprängningen 1929 då de mer sovjetkritiska kilbomarna uteslöts ur partiet. Gustav Johansson, som var chefredaktör för tidningen Ny Dag och riksdagsman 1945–1962, bodde i en paradvåning på Östermalm med sin hustru lärarinnan och författaren Eva Palmær. Medan han kom från verkligt proletära förhållanden i Västergötland, härstammade hon från en akademisk överklassfamilj, vilket är förklaringen till att den kommunistiska familjen bodde så flott i Stockholms förnämaste kvarter.

Martin Jonols återger livligt sina barndomsminnen av hur familjen samlas vid högtider som jul och påsk i våningen som var inredd med såväl stora hyllningsporträtt som en bronsbyst föreställande morfar själv; konstverk i den sovjetiska personkultens tecken som nog var tänkta att pryda svenska institutioner efter revolutionen. För oss som är intresserade av den svenska kommunismens historia ger det en spännande inblick i partitoppens privatliv, och vi får även träffa andra kända svenska stalinister som Hugo Sillén, Sven Linderot och Per Meurling (som senare bröt med partiet och blev antikommunist) när de dyker upp i mera privata sammanhang och ofta med alldeles för mycket alkohol i blodet.
Men även om vissa av anekdoterna ibland är riktigt lustiga, så drar den övergripande tonen i boken mer åt det sorgliga hållet. Martin Jonols beskriver utlämnande sina egna psykiska problem och de demoner han tvingats kämpa emot, varav vissa är fantasifoster medan andra är helt verkliga. Till de senare hör hans egen galna pappa, som inte bara är fruktansvärt elak utan också blir ett varnande exempel på ”manligt förfall”, som Jonols kallar det, då pappan till sist går ner sig totalt. Desto finare relation har han till sin mor som han fördjupar banden med mot slutet av hennes liv då hon drabbas av obotlig cancer.

Men Martin Jonols kämpar också med att försöka förstå hur hans älskade morfar kunde vara en så principfast stalinist som försvarade såväl den stora terrorn på 1930-talet och Molotov-Ribbentrop-pakten som byggandet av Berlinmuren och Sovjetunionens invasion av Tjeckoslovakien 1968. Vi får följa honom när han gräver i sin morfars artikelarkiv, så väl som i SÄPO:s delvis censurerade rapporter om familjen. ”Trots min morfars politiska åsikter som jag är helt främmande för kommer han alltid att vara min manliga förebild”, konstaterar Martin Jonols, som nu vid mogen ålder börjar finna sig till rätta i sin egen roll som far och farfar.

Per Leander

BOKEN

Stalin på Östermalm
av Martin Jonols
Verbal, 2021

Dela