Bernadete Souza utmanar det korrupta gubbväldet

Kuststaden Ilhéus ligger i sydöstra delen av Bahia-regionen i Brasilien. Foto: Patano Inklippt: Borgmästarkandidaten Bernadete Souza

Med en vecka kvar till kommunalvalen i Brasiliens över 5 000 kommuner tar vi en titt på hur en valkampanj kan se ut – inte i de stora metropolerna som Sao Paulo eller Rio, utan i en vanlig kommun utanför det mediala strålkastarljuset.

INTERVJU

Ilhéus, med drygt 180 000 invånare, är fortfarande något av huvudstad för kakaodistrikten i södra delen av delstaten Bahia, även om den boom som gjorde staden världsberömd under de första årtiondena av 1900-talet sedan länge klingat av.
I år kandiderar sju män och en kvinna till posten som borgmästare. Kvinnan heter Bernadete Souza och representerar den socialistiska vänstern. Jag träffar Bernadete i samband med att partiet PSOL anordnar ett offentligt samkväm med mat på en sportklubb i utkanten av Ilhéus och ber henne berätta om sig själv och valkampanjen.
– Jag är 52 år och som svart kvinna och socialist från Ilhéus ytterområden skiljer jag mig helt från de andra kandidaterna. Jag kom till Ilhéus som liten när mina föräldrar flyttade hit i jakt på arbete. De första åren levde vi på stadens dåvarande soptipp tillsammans med ett 50-tal andra familjer. Så småningom kunde min pappa köpa en liten tomt och bygga ett hus. Jag kunde studera på universitet och ta examen tack vare det kvotsystem för fattiga och svarta som införts. Sedan dess har jag i huvudsak arbetat med att organisera framför allt lantarbetare och småbönder kring staden. Jag var ordförande i en lantarbetarfackförening men lämnade mitt uppdrag när jag utsågs till PSOL:s borgmästarkandidat.

I över hundra år har ägarna till de stora kakaoodlingarna och deras bundsförvanter och styrt och ställt i Ilhéus. Resultatet är ett genomkorrupt politiskt system och en stad med stor fattigbefolkning. Det var genom sitt sociala och fackliga arbete som Bernadete kom i kontakt med PSOL. Efter att ha samarbetat några år blev hon medlem för fem år sedan.
– Vår valkampanj riktar sig först och främst till den majoritet av invånarna som lever i eftersatta stadsdelar och ute i periferin. Vi bygger vår kampanj på de rörelser som vi arbetat med länge, framför allt i kampen för en fungerande sjukvård och skola. Många eftersatta områden saknar t ex vårdcentral trots att de bekostas av delstaten. Nybyggda vårdcentraler och skolor kan stå tomma, eftersom man inte anställt personal, eller stängas ”tillfälligt” för att aldrig mer öppnas.

Den övriga vänstern då, PT som via presidenterna Lula da Silva och Dilma Rousseff ledde landet i 13 år, och kommunistpartiet, PCdoB, vad gör de?
– PT är en ren katastrof, säger Bernadete. Efter omfattande interna stridigheter valde majoriteten av PT:s organisation i Ilhéus att bilda en koalition med högerfiguren Cacá. Han tillhör partiet PP som är direkt lierat med Bolsonaro. En minoritet, med flera av partiets gamla ledare, satsade på den sittande borgmästaren Marao, inte minst för att hans parti, PSD, är lierat med guvernören i Bahia, Rui Costa och han är från PT. En tredje grupp, framför allt de som är aktiva i olika sociala rörelser, har kommit till oss i PSOL. PCdoB, som här i staden inte kunnat kallas ”kommunistiskt” på över 20 år, är med i den koalition som backar Cacá.

Hur kommer det att gå. Har PSOL någon chans?
– Inte i borgmästarvalet men kanske i valet av kommunfullmäktige. En av våra kandidater, Jorge Luiz, är en välkänd tidigare hälsovårdsinspektör. Han fick 23 procent i borgmästarvalet 2012. Genom valkampanjen bygger vi också upp nya partigrupper i områden där vi tidigare varit svaga eller inte funnits alls. Det ger i sin tur de sociala rörelserna en skjuts framåt.

Att PSOL:s kampanj är allt annat än obetydlig visas av att flera olika falska rykten om partiet börjat cirkulera, bland annat att Bernadete skulle ha dragit tillbaka sin kandidatur till förmån för den av PT uppbackade Cacá.

Göran Kärrman

Dela