Brasilien under gangstervälde

President Jair Bolsonaro. Foto: Alan Santos

▶ Mer än 100 000 döda i covid-19

▶ Familjen Bolsonaro misstänkt för fiffel

▶ Presidenten har band till mördarliga

KOMMENTAR

Lördagen den 8 augusti passerade antalet officiellt döda i covid-19, 100 000 i Brasilien. Det är den officiella siffran, men att den verkliga är nog väsentligt högre, även om ingen vet.
Att den officiella siffran passerat 100 000 var dock inget som fick den faktaförnekande presidenten Jair Bolsonaro att reagera. ”De som dör, de dör. Vad kan jag göra åt det?” som han sa nyligen i en intervju. Bolsonaro passade däremot på att hylla vinnarna i en lokal fotbollsturnering.
Det dagliga antalet officiellt döda i covid-19 ligger på omkring 1  100 och den ser inte ut att minska, även om siffran heller inte ökar dramatiskt. Den största ökningen av antalet fall är i södra delen av landet, liksom på den rena landsbygden, som tidigare klarat sig relativt bra, men där man i varit villiga att följa Bolsonaros ”råd” om att det är viktigare att hålla igång ekonomin än att lägga krut på att bekämpa ”en liten förkylning”.

I skuggan av pandemin kommer nya avslöjanden om klanen Bolsonaros svindlande affärer. Jairs äldste son, Flavio, som sedan valet 2018 är senator, satt tidigare som deputerad i Rio de Janeiros delstatsparlament. Han utsattes för en omfattande polisutredning sen det visat sig att att en anställd i Flavio Bolsonaros kansli i delstatsparlamentet, Fabricio Quieroz, flyttat runt uppemot en miljon real (cirka två miljoner kronor enligt dagens växelkurs) i småposter. Den inte alltför långsökta teorin är att de pengarna kommer från de anställda hos Flavio. En given summa varje avlöningsdag ska helt enkelt vidare till självaste Flavio. Fenomenet är vanligt inom den brasilianska politiken men också i samhället i övrigt.
En av de anställda på kansliet hade inte värre arbetsdagar än att hon kunde vara personlig tränare på heltid, vid sidan om.

Att alla uttag av kontanter har varit i poster om 2 000 real beror på att det är den undre gränsen för när bankerna måste kontrollera transaktionerna och rapportera dem till finanspolisen.
Polisen har förklarat att Quieroz penningtransaktioner inte motsvaras av de inkomster han har. Själv hävdar han att han gjort ”bilaffärer”. Redan i början av utredningen framkom uppgifter om att 20 000 real betalats till Michelle Bolsonaro, presidentens nuvarande hustru. Jair Bolsonaro hävdade då att det var ett ”lån” som han tidigare gett till Quieroz. Varför lånet skulle återbetalas till hans hustru var oklart. Nu har det dykt upp uppgifter om att det i själva verket handlar om nära 90 000 real, som betalats till Michelle Bolsonaro, såväl från Fabricio Quieroz som från hans hustru.

Egentligen är det inte klanen Bolsonaros ekonomiska fiffel med offentliga medel som är det mest kontroversiella. Fabricio Quieroz är en före detta militärpolis, med anknytning till en ökänd så kallad ”milis” i Rio som kallas ”Brottskontoret”. Miliserna brukar bestå av aktiva eller före detta poliser och militärer, uppblandat med diverse skumraskfigurer. De två män som sitter fängslade och utpekas som de som mördade vänsteraktivisten Marielle Franco i mars 2018, Ronnie Lessa och Elcio Queiroz, är båda medlemmar i ”Brottskontoret” och den ene tjänstgjorde som militärpolis tillsammans med Fabricio Quieroz. En av de utpekade mördarna bodde i samma lyxbostadsområde som Jair Bolsonaro i Rio de Janeiro och den andra av de två, påstås ha sagt att han skulle besöka Jair Bolsonaro och fått det bekräftat till portvakten via telefon när de två träffades på kvällen för morden på Marielle Franco och hennes chaufför, Anderson Gomes,
En av de utpekade ledarna för ”Brottskontoret”, Adriano Nobriega, sköts ihjäl av polisen i delstaten Bahia tidigare i år, när den efterspanade Nobriega hittades på en isolerad gård, tillhörande en lokalpolitiker och Bolsonarosupporter. Han har kallats för ”arkivet” i fallet med morden på Marielle och Andersson eftersom han skulle sitta på alla uppgifter vilket naturligtvis gör att hans död inneburit att ”arkivet” förstörts.
Det här är människor vars hustrur och barn haft jobb hos klanen Bolsonaro, som hyllats av Jair Bolsonaro och hans söner, inklusive genom att tilldelas medaljer.
Samarbetet mellan klanen Bolsonaro och en av de värsta mördarligorna i Rio är vida värre en fifflandet med pengar, men det hänger ihop. De pengar som man på det här sättet mjölkat från det offentliga har använts till att köpa upp fastigheter eller bygga nytt, inte sällan på mark som man stulit. Nyligen avslöjades att Flavio Bolsonaro köpt en affärslokal och betalt 86 000 reals i sedlar, något som är synnerligen ovanligt, men brukar vara ett tecken på att man skaffat sig pengarna på ett sätt som gör att man inte kan sätta in dem på ett bankkonto.

Göran Kärrman

Dela