”Slopa varslen – Era arslen!”

▶ Massavsked: 1 350 tjänster ska bort i Stockholm

▶ 3 000 demonstrerade mot neddragningar i vården

PÅ PLATS

”Ansvar! Ansvar! Ansvar!”
Så skanderade 3 000 demonstranter spontant utanför Landstingshuset, på Kungsholmen i Stockholm 14 december. Undersköterskan Catarina Häggbom från Kommunal hade precis vänt sig i sitt tal till finansregionsrådet Irene Svenonius (M), som tidigare sagt sig anse personalfrågorna vara så viktiga att hon själv skulle ta hand om dom. Var var hon nu? Sjukhuskrisen var hennes ansvar.
Regnet strilade fortfarande sakta över de församlade, som tågat dit från Norrbro vid Riksdagen och Slottet. Stämningen var trotsigt militant. Under marschvägen diktades en av parollerna om till ”Slopa varslen – Era arslen!”. Den stora majoriteten av demonstrationen utgjordes av sjukvårdspersonal.
Johan Styrud, ordförande för Stockholms läkarförening riktade hård kritik mot ansvariga politiker:
– Konsulter som är duktiga på att skriva fakturor på fantasibelopp utan specifikation, kommer också med nya idéer, som värdebaserad vård. Vad är det? I mitt tycke något i stil med HC Anderssons saga om Kejsarens nya kläder. Han fortsatte:
– I budgeten för 2020 ryms inte vård för alla. Antingen måste man ta fram mer pengar, eller så måste politikerna tala om vilka vi inte ska ta hand om. Nej, alla måste få en värdig vård i alla skeden av livet!
–Byråkratiseringen och mätningen av produktionen i all oändlighet har lett till otroligt stor byråkratisk apparat. Den här apparaten måste monteras ner, avslutade Styrud till de församlades jubel.
Han berörde även frågan om vetenskaplighet, beprövade metoder, behovet av vårdkedjor där man får möjlighet att samtala med och följa upp patienterna, samt en patientsäkerhet som är värd namnet.Och inte minst en arbetsmiljö så att personalen orkar inte bara i nuet, utan också i framtiden.

Text och foto:  Jan Hägglöf

Dela