”Många förstår inte vad de skriver på”

Kvarteret Kvicksilvret i Grimsta är en av allmännyttiga Svenska Bostäders fastigheter som riskerar att ombildas. foto: Arild Vågen/wikimedia cc-by-sa

▶ Hyresgäster kämpar mot ombildning i Grimsta

▶ Just nu står det och väger för bostadsrättsbildning

▶”Än har vi inte gett upp att rädda hyresrätterna”

INTERVJU

Sedan det blågröna styret i Stockholm gav nytt klartecken för möjligheten till ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter, har intresset visat sig svalt i de flesta av de aktuella ytterstadsområdena. En stadsdel där det nu står och väger är Grimsta väster om Stockholm. Internationalen har talat med Rasmus Klockljung som är samordnare för organisationen Grimsta mot ombildningar och aktiv i den lokala hyresgästföreningen.
– Det är tre bostadsrättsföreningar hittills som har lämnat in en intresseanmälan för ombildning, som nu ska behandlas. Och så är det två andra som försöker samla ihop tillräckligt många namn, det vill säga 50 procent av hyresgästernas underskrifter, för att kunna lämna in en intresseanmälan. Men de har inte lyckats att få tillräckligt många namn än så länge, berättar han.

Men att man lämnar in en intresseanmälan är ingen garanti för att det blir en ombildning, och därför är det inte för sent att stoppa processen, påpekar Rasmus Klockljung.

Rasmus Klockljung. Foto: Siri Bergqvist

– Det är bara första steget av ganska många. Om de får den godkänd så ska det hållas köpstämma, och då behöver de få ett ja från två tredjedelar av de boende i fastighet för att kunna ombilda. Därefter kommer banken in för att se om det går att bevilja lån så att folk kan köpa sina lägenheter, annars blir det inte av. Så vi har absolut inte gett upp om de här fastigheterna, säger han.
– De som bor här är till stor del låginkomsttagare, och väldigt många pensionärer, så det är personer som kommer ha svårt att få banklån. Det är även många som bor i andra hand här. Bland de som har skrivit under en sån här intresseanmälan kan det vara vissa som bor i andra hand, och de har inte rätt att göra det. I så fall minskar ju också antalet underskrifter som kan godkännas.

Han tror också att många har skrivit på intresseanmälan utan att förstå vad det innebär.
– Jag tror nog att det är många både i Grimsta och även i andra områden, som inte har insett riktigt vad det innebär. Många har skrivit under intresseanmälan eftersom ett av påståendena från konsulterna är att det absolut inte skulle vara bindande, utan bara ett sätt att få sin lägenhet värderad. Och det verkar många ha nappat på. Men konsulterna nämner då så klart inte att de använder de här underskrifterna för att få ihop de 50 procenten för att kunna få igång processen för en ombildning, säger Rasmus Klockljung.
– Vi försöker informera personer om att det inte är kört bara för att de har skrivit under, det går att dra tillbaka sin underskrift.

Drivande kraften bakom rörelsen för att ombilda är konsultfirman Restate, som tidigare har fått kritik för att vilseleda hyresgäster samt komma med ren skrämselpropaganda. Men nu framstår de mest som desperata, menar Rasmus Klockljung.
– De har skickat ut ett antal brev till de boende i flera fastigheter, och vädjar verkligen att folk ska övertala sina grannar att skriva på. Så de verkar ju ganska desperata, säger han.
– Restate har anlitats av bostadsrättsföreningarna som bildades i våras, men märkligt nog hade de sitt första offentliga informationsmöte för en månad sedan. Under det mötet var det enbart en av de slipade cheferna på Restate som talade och försökte slingra sig undan kritiska frågor. Men inte ett ord från bostadsrättsföreningens styrelse, vilket ju också är väldigt underligt, för de borde väl själva kunna lägga fram argument för varför deras grannar ska gå med på det här. Men det verkar bara vara att de vill tjäna pengar, och då finns det inte så mycket argument egentligen.

Vilka är det som vill ombilda, och hur tänker de?
– Det vanligaste argumentet vi träffar på är att folk tror att de ska tjäna pengar. Det är inte ovanligt att de tror att de kan göra ett snabbt klipp och sedan sälja lägenheten och flytta till ett finare område. Men en sak de inte har tänkt på, är att det här är ett område med relativt låga hyror eftersom det är gamla hus, så om de lyckas sälja här och vill flytta, vart ska de flytta då? Det finns inga andra ställen nära Stockholm som har den här prisnivån, säger Rasmus Klockljung.
– Ytterligare en tråkig konsekvens är att det blir konflikter mellan grannar i området. För många av de som vill ombilda, inte minst personer i styrelsen, är väldigt fientliga mot oss som inte vill, och utmålar oss som personer som försöker förhindra sina grannar att tjäna pengar. Det är jättetrist.

Per Leander

Dela