Har Brasiliens president samröre med Rios miliser?

Jair Bolsonaro. Foto: Pedro França/Agência Senado

▶ Adriano Norbrega anklagas för att ligga bakom mordet på Marielle Franco

▶ Intima band mellan Bolsonaro och den fängslade milisledaren

▶ Det drar ihop sig till katastrof för president Jair Bolsonaro

KOMMENTAR

2005 dömdes den dåvarande militärpolisen Adrano Nobrega till fängelse för mord på en parkeringsvakt i Rio de Janeiro. I ett passionerat tal fördömde den dåvarande ledamoten av landets

Adriano Nobrega Foto: Divulgação / Polícia Civil

parlament, Jair Bolsonaro, domen och hyllade Nobrega. Detta var inget ovanligt för Bolsonaro, som framför allt gjort sig känd för häftiga utfall mot homosexuella, svarta och urfolk och hyllningar till poliser och militärer som dödar ”banditer”.
Sedan Nobrega dömts för ytterligare ett mord (efter överklaganden frikändes han till slut 2006) avskedades han från militärpolisen.
I januari 2019 sitter Adriano Nobrega fängslad, anklagad för att vara chef för en av Rios fruktade miliser. Samma Nobrega anklagas för att ligga bakom mordet på Marielle Franco, lokalpolitiker för socialistiska PSOL och hennes chaufför, Anderson Gomes i mars 2018. Bolsonaros svada till försvar för en mordanklagad militärpolis 2005 kanske inte har någon bäring på anklagelserna mot Nobrega 2019?
Eller?

I valet 2018 valdes dåvarande delstatsparlamentarikern Flavio Bolsonaro, Jairs äldste son, till federal senator med det högsta röstetalet någonsin, över två miljoner röster. När COAF, den avdelning inom den federala polisen som har till uppgift att kontrollera misstänkta penningtransaktioner, undersökte Flavio visade det sig att en av hans assistenter, Fabricio Quieros, i delstatsparlamentet flyttat runt stora summor pengar, långt större än vad hans inkomster medger, men i så små belopp att de inte skulle synas i de system som övervakar pengatvätt med mera. Bland annat betalades 40 000 Real till Jairs hustru Michelle Bolsonaro i tio poster om 4 000 Real. Något som Jair Bolsonaro hävdade var en skuld som Fabricio Quieroz hade till honom, dvs Jair. Det normala hade givetvis varit – om det handlat om en skuld– att Quieroz betalade 40 000 till Jair Bolsonaro.
Sanningen är naturligtvis den att det handlar om att svindla – i det här fallet – delstatsparlamentet på pengar. Genom att ”anställa” folk som aldrig sätter sin fot i parlamentet, kramar man ut ersättning som sedan slussas tillbaka till svindlarna.
Som av en ren händelse arbetade Fabricio Queiroz dotter Nathalia hos den federale parlamentarikern Jair Bolsonaro, som intygade att nämnda Nathalia arbetat lojalt och flitigt varenda dag i hans stab. Oturligt nog postade Nathalia otaliga bilder på instagram och Facebook från sitt riktiga arbete som ”personlig tränare” för tv-kändisar i Rio, långt från parlamentet i huvudstaden Brasilia.

Marielle Franco.
Foto: Midia Ninja

Det kan nämnas att Flavio Bolsonaro klarade samma bragd då han som tonåring arbetade heltid för pappa i Brasilia, samtidigt som han studerade på universitet i Rio.
Nu visar det sig också att Flavio Bolsonaro haft den avskedade militärpolisen Adriano Nobregas syster och dotter anställda som assistenter i Rios delstatsparlament. Banden mellan familjen Bolsonaro och den fängslade milisledaren Nobrega är betydligt intimare än man tidigare trott. Föga förvånande var Jair Bolsonaro den enda presidentkandidat som inte fördömde mordet på Marielle och Anderson. Han lät i stället sin trollsvans sprida lögner om att morden i själva verket var en uppgörelse mellan knarkhandlare, att Marielle var älskarinna åt en känd knarkhandlare, mm. Innan Marielle Franco valdes till Rios stadsfullmäktige 2016, arbetade hon hos delstatsparlamentarikern Marcelo Freixo som varit ordförande i den kommission som bland annat undersökte olika politikers kontakter med miliserna.

Hur har då presidenten Jair Bolsonaro, reagerat på anklagelserna mot sonen Flavio? Först hävdade han att ”om Flavio gjort något fel, måste han betala för det”, bara för att sekunden efteråt, i en intervju med TV-kanalen SBT, hävda att anklagelserna är falska, påhittade av PT, kommunisterna och den korrupta pressen, bara för att komma åt honom själv. (Bolsonaro ger inga intervjuer till andra än de som uttalat stödjer honom, som TV-kanalen SBT. I samband med Bolsonaros deltagande på rikemanskonferensen i Davos, utlovades en presskonferens som Bolsonaro ställde in med motivet att ”pressen agerade fientligt”.)

Flavios skumraskaffärer har fått ledande militärer – vars stöd för Jair Bolsonaro är dennes ”ess i rockärmen” – att kräva att regeringen håller armlängds lucka till Flavio. Även inom de högerkretsar som inte direkt lierat sig med Bolsonaros presidentskap, spekuleras det öppet om att Flavio måste offras för att presidenten inte skall undermineras. För Jair Bolsonaro drar det ihop sig till katastrof. Kampen mot korruptionen var hans huvudnummer i valkampanjen och den enda fråga i hans ”program” som har ett genuint folkligt stöd. Som han framställde det var korruptionen ett resultat av att det socialdemokratiska Arbetarpartiet (PT) suttit vid makten i 14 år och trogna sina socialistiska och kommunistiska ideal, stulit miljarder från statskassan för att berika sig själva. I den bilden passar det naturligtvis illa att hans egen son verkar inblandad inte bara med att försnilla pengar från delstaten, utan också intimt samarbete med en fängslad och mordanklagad milisledare.

Göran Kärrman

 

Vattenfalls styrelseordförande:

”Min bild av Bolsonaro är klart modifierad”

KOMMENTAR

Lars G Nordström, styrelseordförande i statliga Vattenfall och en av få deltagare på rikemansklubbens möte i Davos fick möjligheten att träffa Brasiliens nytillträdde president
– Det var mycket intressant. Bolsonaro gjorde ett gott intryck och uppförde sig väl med stor hjälp av sin finansminister.
– Den bild vi fick av presidenten står i kontrast till den man hittills har fått i medier.

Lars G Nordström. Foto: Vattenfall

De uppskattande orden från Vattenfalls ordförande återfinns i Svenska Dagbladet den 27/1.

Förmodligen slapp Lars G Nordström höra Bolsonaros vanliga svador om att poliser som skjuter ihjäl människor i tjänsten skall ha åtalsimunitet, eller att ”poliser som inte dödar banditer i tjänsten borde avskedas”. Även om Bolsonaro skulle råkat undslippa sig sin välkända åsikt att vänsteranhängare borde fängslas eller tvingas lämna landet, hade det väl knappast bekymrat Lars G Nordegren. Motståndet mot den sortens åsikter brukar inte vara som starkast i de högre kretsar dit Lars G säkerligen räknar sig.

Förra fredagen meddelade landets kanske mest kände förespråkare för homosexuella och andra minoriteter, den federale parlamentsledamoten Jean Wyllys från det socialistiska partiet PSOL, att han inte kommer att ta sin plats när kongressen öppnar, pga av alla mordhot mot honom, hans familj och andra närstående. Han väljer också att lämna Brasilien.
– Ett hot mot demokratin, säger den sittande talmannen i representanthuset och får medhåll från ett brett fält av politiker och opinionsbildare i landet.
”En bra dag”, säger i stället Bolsonaro via twitter…

Göran Kärrman

Dela