Göteborg: Bred samling mot nazismen 9 november

Den 9 november planeras en bred manifestation i Göteborg till minne av Kristallnatten i Nazityskland 1938, då förföljelserna mot judar

Lars Henriksson

övergick i direkt våld. Det är många olika organisationer som står bakom årets manifestation, däribland Vänsterpartiet, Ung Vänster, Socialistiska Partiet, Göteborgs Antifascistiska Front och Syndikalistiska ungdomsförbundet.
– Det är en antirasistisk mobilisering. Kristallnatten blev början på pogromerna och vad som skulle komma med Förintelsen. Det var en testballong, som visar hur oerhört viktigt det är att mota Olle i grind och bekämpa rasismen i tid, här och nu, säger Lars Henriksson från Socialistiska partiet, som är en av arrangörerna.
– Det är extra aktuellt nu när några av de mest absurda relikerna har stuckit upp ur historiens träsk igen. Nazisterna är kanske inte så många, men de utgör ett fysiskt hot mot den som kommer i deras väg. Men sen finns det ju också en större högerpopulistisk utveckling i Sverige och de flesta andra europeiska länder, där extremhögerpartier med en illa dold rasism har fått ta ett utrymme som de inte borde ha, säger han.

Men att det skulle bli någon manifestation i år var inte självklart.
– Den 9 november har en ganska knölig historia i Göteborg på grund av olika krångel mellan olika arrangörer, vilket bland annat fick till följd att det i fjol inte blev någon manifestation alls. Det var bara vi i Socialistiska Partiet som gjorde en egen liten grej. Så det var ingen som trodde att det skulle bli något i år heller, berättar Lars Henriksson.
– Men efter händelserna den 30 september, då det blev en enorm uppslutning i motdemonstrationen mot nazisterna som försökte marschera i Göteborg, så har det funnits en stark önskan om att bygga vidare på det här. Nu verkar det som att vi har fått luft under vingarna så att det kan bli en ordentlig manifestation den 9 november med en stor bredd på organisationer. Vi har fått facklig uppslutning som vi inte har haft förut, då bland andra TCO:s ordförande ska komma och tala.
Manifestationen hålls på Götaplatsen klockan 18, den 9 november.

Per Leander

Dela