”Folkrättsbrott ska inte bemötas med tystnad”

torsdagsrorelsen-copy

 

Torsdagsrörelsen för Syrien har samlats på Sergels Torg i Stockholm varje torsdag sedan den 21 juli för att kräva ett stopp på bombningarna och att belägringarna ska upphävas.
Torsdagsrörelsen samlar även in pengar till de syriska räddningsarbetarna Vita Hjälmarna som var en stark kandidat för Nobels Fredspris. Från början handlade det om tysta manifestationer men under de fyra senaste torsdagarna har appellmöten med tal och musik hållits. Den senaste torsdagen, den 6 oktober samlades ett hundratal deltagare på Sergels Torg i Stockholm. Det klart största torsdagsmötet för Syrien. Mötet inleddes med ett samtal mellan Somar Al Naher, ledarskribent på Aftonbladet och Nadia Alhaj, ordförande för Föreningen Syrien Sverige. Därefter talade Dror Feiler som är känd antirasist-, Palestina- och vänsteraktivist.

Många av de som finns kvar i Aleppo har bestämt sig. De vägrar att lämna sin stad och sitt land. Och nu under belägringen är det i princip omöjligt att fly från Aleppo. Internflyktingar är inte heller säkra i Syrien. Interna provisoriska flyktingläger har bombats av Assad-regimen/Ryssland.
Dessutom är alla gränser till Syriens grannländer mer eller mindre stängda.
Nadia Alhaj som har direktkontakt med människor inne i Aleppo berättade om den vanmakt och förtvivlan folk känner under belägringen av staden medan bomberna faller över staden. Förutom att sjukhus bombas och många av de dödade är barn saknar Aleppoborna elektricitet och lider brist på mat och vatten.
– Folk känner sig ensamma och övergivna. De ber om hjälp men det är ingen som lyssnar på dem. Till slut säger de “vi har endast gud som kan hjälpa oss”. “Men inte ens gud hjälper dem i den här katastrofala situationen”, berättade Nadia  Alhaj.
På frågan om hur vi vanliga människor kan hjälpa dem svarade hon att vi kan stötta de civila strukturerna i de befriade områdena ekonomiskt, bland annat räddningsarbetarna Vita Hjälmarna. Nadia Alhaj uppmanade även folk att skänka en slant i de insamlingsbössor som fanns på mötesplatsen.
Anders Wettemark en av de som gick omkring med insamlingsbössor berättade tidigt under mötet att det gick fantastiskt bra att samla in pengar.
– På en kvart har jag samlat in tusen kronor säger han entusiastiskt.
Dror Feiler höll ett mycket uppskattat brandtal. han började med att säga att när man står här och ska prata om kriget och om folkmordet i Syrien så saknar man ord. De ord man saknar måste man leta efter, fortsatte Dror. ”De ord jag hittar är de ord som jag har hört från mina släktingar som var offer för folkmordet i Europa.” ”Bilderna från Warszawagettot framkallas när jag ser bilderna på Aleppo.”

Precis som Nadia ansåg Dror att Sergels Torg och andra Torg i Europa borde bli fulla av människor. “Vi vill att Bashar [al-Assad] och alla hans medarbetare och alla dom som är folkrättsförbrytare som han ska sluta på samma plats som Milosevic har slutat, i den internationella domstolen i Haag”, skanderade Dror och fick kraftiga applåder. Folkrättsbrott ska inte bemötas med tystnad sade Dror. “Det som Föreningen Syrien Sverige gör är det vi alla bör göra, det vill säga stå här varje torsdag.”
Dror menade också att vi inte kan skylla på att vi inte visste. Vi ser bilderna och vi kan läsa om morden och folkrättsbrotten i tidningarna varje dag. Var är Löfven, Wahlström, de borgerliga partierna, Vänsterpartiet, alla politiker, ledare och humanister som bör fördöma folkrättsbrott?, frågade Dror. Nej dom gömmer sig, dom gömmer sig, därför är vi här, och därför hoppas vi att fler ska vara med oss, avslutade Dror Feiler det uppskattade talet.

Text och Foto:  Tony Karlsson

Dela