Prisad film om kamp mot gruva i Pondoland

The Shore Break.

Den redan prisbelönta dokumentärfilmen The Shore Break har vunnit två pris under Durban International Film Festival i Sydafrika som ägde rum sista veckan i juli. Filmen handlar om lokalbefolkningens kamp mot en storskalig titangruva och en tullbelagd motorväg i Pondoland på Sydafrikas natursköna vilda kust. En av personerna som porträtteras i filmen är Nonhle Mbuthuma. Hennes modiga kamp för sitt folks framtid har Internationalens läsare kunnat följa under flera års tid.
På filmfestivalen i Durban vann The Shore Break, som är regisserad av Ryley Grunewald, Amnesty Internationals pris för att bäst ha speglat en människorättsfråga, Durban Human Rights Award. Den vann också publikens pris.
Filmen är högaktuell eftersom den sydafrikanska regeringen i början av juli gav klartecken för motorvägsbygget, vilket många ser som ett första led i gruvexploateringen. Förhoppningsvis dröjer det inte alltför länge innan The Shore Break visas i Sverige.

Emma Lundström

Dela