Burundi: Tortyr ökar i spåren av protesterna

Photo copyright Eric Miller / World Economic Forum 2008 Africa Summit, Cape Town, 3 - 6 June 2008 emiller@iafrica.com Pierre Nkurunziza

BURUNDI: Sedan protesterna i april 2015 har användningen av tortyr ökat i Burundi. Det enligt en Amnesty-rapport som inkluderar vittnesmål om brutal tortyr. Amnesty har under sin undersökning i huvudstaden Bujumbura kommit i kontakt med demonstranter som suttit i säkerhetsstyrkornas förvar och personer som håller sig gömda av rädsla. 11 personer har intervjuats som fängslats mellan slutet av april och början av augusti.

Människor har berättat om slag med grenar och järnrör samt att ha blivit stampade på, hotade till livet och förvägrats läkarvård.
– De började slå mig med järnrör, berättar en av de fängslade i rapporten. Sen sa de att jag skulle klä av mig. De tog en femlitersbehållare full med sand och hängde den från mina testiklar i en timmes tid. Jag svimmade, när jag vaknade upp tvingade de mig att sitta i en pöl med batterisyra, det brände något fruktansvärt.
De flesta demonstranter, oppositionella och journalister ska ha gripits endast för att ha utövat sina demokratiska rättigheter, enligt Amnesty. Vittnesmålen berättar även om helt vanliga medborgare som inte ska ha deltagit i protesterna. Enskilda ska ha anklagats för att distribuera vapen och delta i ”upproriska” handlingar.
Sedan president Pierre Nkurunziza den 25 april utannonserade att han ställer upp till omval för en tredje mandatperiod har protester skakat Burundi. Oppositionen menar att hans beslut stred mot landets konstitution. Högsta domstolen godkände kandidaturen fast först efter att flera av dess domare flytt landet efter att ha hotats till livet, enligt bland andra The Guardian. Den 18 maj ska 112 000 människor ha flytt Burundi efter de politiska våldsamheterna som började redan i början av april.

13 maj genomfördes ett kuppförsök medan Nkurunziza var på ett statsbesök i Tanzania. Regeringen återtog kontrollen och 21 juli vann sittande presidenten valet sedan oppositionen bojkottat det. Sedan oroligheterna har även journalister hamnat i skottgluggen. Radiostationer och enskilda journalister har attackerats, enligt pressfrihetsorganisationer som CPJ. Amnesty International kräver ett stopp på angreppen på mänskliga rättigheter och uppmanar till internationella påtryckningar.
– Det internationella samfundet måste vädja till regeringen att stå fast vid sina regionala och internationella åtaganden när det gäller mänskliga rättigheter – och den Afrikanska Unionens människorättsobservatörer, den Afrikanska kommissionen och FNs särskilda rapportör om tortyr ska ges möjlighet att undersöka anklagelserna på plats, säger Sarah Jackson, chef för Amnesty Internationals kontor i regionen, i ett pressmeddelande.

Arash Hakimnia

BAKGRUND:

■ I april startade protesterna i huvudstaden Bujumbura mot presidenten Pierre Nkurunzizas beslut att ställa upp för en tredje president­period.

Amnesty International har larmat om systematiskt våld mot demonstranterna.

Dela