Navalnyj tar en stor risk men får större politiskt genomslag

Aleksej Navalnyj. Arkivbild. Foto: Evgeny Feldman

▶ Oppositionsledare fängslad vid återkomst till Ryssland

▶ Högerpopulisten Aleksej Navalnyj är favoriten i väst

▶”Vi delar inte hans åsikter, men stödjer hans rättigheter”

INTERVJU

Fem månader efter att han utsattes för ett mystiskt mordförsök och skickades för sjukvård i Tyskland, har den ryske högerpopulistiske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj valt att återvända till Ryssland, trots enorma risker. Som väntat blev han gripen på flygplatsen i Moskva och ska ställas inför rätta i mitten av februari för att ha brutit mot en tidigare villkorlig fängelsedom. Samtidigt har han åter fått världens ögon på sig och blivit en besvärlig huvudvärk för den ryske presidenten Vladimir Putin.
– Han tog sitt öde i egna händer. Från att ha varit en skådespelare i pjäsen har han själv blivit regissören. Dramaturgin är perfekt. Hjälten som besegrade döden har kommit tillbaka från himlen ombord på flygplanet Pobed (Seger) och hans fiender som misslyckades med att döda honom kan inte stoppa honom, säger socialisten Aleksej Sachnin från ryska Vänsterfronten, som själv tidigare levde som politisk flykting i Sverige.

Aleksej Sachnin. Foto: Per Leander

Det var den 20 augusti 2020 som Navalnyj insjuknade efter ett besök i den sibiriska staden Tomsk, varefter hans privata läkare lyckades få honom flyttad till ett sjukhus i Berlin där han behandlades för förgiftning. Allt tyder på att den ryska regimen var ganska nöjd med att skicka Navalnyj till Tyskland, och hoppades att man aldrig skulle behöva ha med honom att göra igen. Men även Navalnyj förstod att han skulle vara politiskt obetydlig i exil, och efter att ha återhämtat sig beslutade han att återvända till Ryssland på ett sätt som skulle ge honom maximal uppmärksamhet, inte olikt tidigare ryska politiska emigranter som Lenin 1917, eller Solzjenitsyn 1994.
– Navalnyj spelar stort. Han är beredd att ta risker för att förstärka sin position som den ”enda” och ”viktigaste” opponenten mot Putin. Vi får se vad som händer, men Kreml framstår som tagna på sängen och vet inte vad det ska göra. Om de fängslar honom blir han en martyr som Nelson Mandela, men om Putin låter Navalnyj gå fri framstår han som svag.
Båda alternativen är farliga för regimen och vad som än händer är eliten splittrad. Några, framför allt de västvänliga liberalerna och oligarkerna, kan tänka sig att satsa på Navalnyj som ett alternativ istället för Putin, säger Aleksej Sachnin.

Vänsterfronten har tidigare ingått i en allians med Navalnyj under de stora protesterna 2011–2013 då man kunde enas runt kravet på fria demokratiska val. Ett samarbete med Navalnyj är dock problematiskt för socialister. Även om Navalnyj framgångsrikt har byggt en rörelse av aktivister runt sig, så driver han i första hand politik i egen person. Navalnyj är mest känd för sina antikorruptionskampanjer, men har en bakgrund i den högerextrema och nationalistiska rörelsen som vill att Ryssland ska vara en del av den ”vita” västerländska gemenskapen, till skillnad från Putins mer euroasiatiska imperium som inkluderar många folkslag och religioner. Men ekonomiskt förespråkar Navalnyj samma nyliberala privatiseringspolitik som Putin, och utgör därför inget hot mot den härskande klassen i Ryssland.
– Vi delar inte Navalnyjs ståndpunkter, men vi försvarar hans rättigheter och fördömer de politiska förföljelserna mot honom. Vi står för konkurrerande ideologier, men vi vill att det ryska folket, genom fria val, själva ska få välja vilken politik de vill ha , förklarar Aleksej Sachnin.
– Men det politiska projekt som Navalnyj kämpar för, den västvänliga liberalismen, är i djup kris nu. Det gör hela baletten problematisk.

Per Leander

Dela