Nu börjar kampen mot marknadshyrorna

Foto: Natalia Medina / Offensiv

▶ Kampanjen drogs igång med stort digitalt möte

▶ ”Vi ska inte misströsta, vi ska gadda ihop oss”

▶ Historien visar att hyresrättsrörelser kan segra

Som en del av januariöverenskommelsen ska regeringens utredare i vår presentera en plan för införandet av marknadshyror vid nybyggen. Något som kan leda till att hyrorna mer eller mindre fördubblas på många håll i landet, vilket skulle drabba huvudsakligen låginkomsttagare som bor i just hyresrätter. För att bemöta detta hot har hyresgäster och aktivister från olika organisationer startat en kampanj mot marknadshyror, som drog i gång på tisdagen med ett digitalt stormöte med över hundra deltagare från hela landet.
– Det är dags för hyresgästerna att ta sin framtid i sina egna händer. Vi måste organisera brett och samlas runt minsta gemensamma nämnare, nämligen att vi inte vill ha högre hyror. Det finns ytterst få hyresgäster i Sverige, oavsett politisk tillhörighet, som vill ha högre hyror, sa Catherine Holt från 18-april kommittén i Göteborg, som var en av de som inledningstalade på mötet.
– Jag tror att vi kan lyckas stoppa det här förslaget. Men vi kommer inte stoppa det genom någon magi, utan det är gammaldags organisering och gammaldags fotarbete som gäller. Och vi ska inte vara de mest radikala som springer framför hyresgästkollektivet, utan vi ska vara de som organiserar dem som står längst bak, det vill säga de som i vanliga fall aldrig gör sin röst hörd, sa Catherine Holt.

En annan talare var Arne Johansson som är ordförande för Norra Järvas stadsdelsråd och medlem i Rättvisepartiet Socialisterna. Han talade

Arne Johansson

om erfarenheter av tidigare strider i hans bostadsområde, som slutade med seger för hyresgästerna.
– Vi har en lång historia av kamp i norra Stockholm. Jag har bott i Husby sedan det var nybyggt på 1970-talet, och då presenterades det som det bästa och modernaste som miljonprogrammet kunde erbjuda. Här fanns allt, service, fritidslokaler och närhet till fantastisk natur. Men sedan 1990-talet har vi fått leva med konsekvenserna av det nyliberala systemskiftet. Under början av 2000-talet fick vi demonstrera mot det tilltagande förfallet. Sen lanserade politikerna med buller och bång ett omfattande ombyggnadsprojekt, Järvalyftet, som skulle ha inneburit gentrifiering och att vi som bodde här skulle tvingas bort. Men det blev en jättestrid, som vi till sist vann och vi fick till stånd förhandlade renoveringar som innebar att i princip alla kunde bo kvar i sina lägenheter, berättade Arne Johansson.
Men den här segern gällde bara de hyresgästen som bodde kvar i allmännyttan. För en annan konsekvens av 1990-talspolitiken var att ungefär hälften av hyreshusen på Järvafältet såldes ut, och de som har oturen att bo hos privata hyresvärdar har bara fått det sämre.
– De här husen har bytt ägare åtta gånger mellan olika riskkapitalbolag som plockat ut miljardvinster genom fuskrenoveringar som lett till att man kunnat chockhöja hyrorna. Och det här är en varning om vad som kommer att hända. Tillåter man marknadshyror i nyproduktion så kommer det så klart efter några år slå igenom som norm i alla hyreshus, och då får vi en ohållbar bostadssituation. Den segregerade bostadsmarknaden kommer slå igenom fullständigt, sa Arne Johansson.

Men det finns hopp menade Sandra Mandell, också hon från Norra Järvas stadsdelsråd och hyresgäst i Husby.

Dominika V Polanska Foto: Miguel Vergara

– Jag vill inte att någon ska misströsta, och vi är redan på god väg att göra det allra viktigaste, det vill säga att gadda ihop oss. Vi har ett nätverk för att rädda hyresrätterna och bevara dem i bättre skick än idag. Vi har en kampanjplan som heter ”Nej till marknadshyror”. Det här är ett första av flera möten som kommer att hållas. Den 18 april blir det protestdag med torgmöten över hela landet, sa hon.
Även Dominika Polanska, författare och sociolog som forskar om hyresgästers organisering, förklarade att vi kunde dra lärdom av tidigare kamper och en hundraårig historia av hyresgästers organisering för bättre villkor. Sedan 1990-talet är hyresgäströrelsen på defensiven, vi måste vända den utvecklingen och gå till offensiv igen för våra rättigheter – som under början av 1900-talet, menade hon.
– Rörelser behövs, och det finns en hel del att lära från den tidigare hyresgäströrelsens historia och de framgångar som vanns då, påpekade Dominika Polanska.

Per Leander

Dela