Socialistiska framgångar i brasilianska lokalval

Foto: Guilherme Santos/PSOL

▶ Stora framgångar för det socialistiska PSOL

▶ Bakslag för de kandidater Jair Bolsonaro stött

 

KOMMENTAR

Valen till kommunfullmäktige och borgmästarvalen i Brasilien blev en stor framgång för det socialistiska PSOL. Partiets går vidare till den andra omgången i Belem, huvudstader i delstaten Para, och i landets största stad, Sao Paulo.
Det blev samtidigt ett stort bakslag för landets reaktionäre president Jair Bolsonaro som gett aktivt stöd en rad kandidater. Mest spektakulärt är bakslaget i Sao Paulo där Bolsonaros man Celso Russomanno hamnade på fjärde plats. I början av valkampanjen ledde Russomanno i opinionsundersökningarna men ju mer han identifierade sig med Bolsonaro, desto snabbare sjönk han i opinionen.
I Rio de Janeiro hade den sittande borgmästaren Crivella Bolsonaros stöd. Han gick visserligen vidare till den andra valomgången, men ligger långt efter den ledande kandidaten Paes.
Ett mer personligt bakslag för Bolsonaro var att hans son Carlos, som 2016 var den kandidat som fick flest röster i valet till Rios fullmäktige, i årets val fick se sig omkörd av Tarcisio Motta från PSOL. Föga förvånande har Bolsonaros tangentbordskrigare dragit igång en kampanj mot det ”utbredda valfusket” – helt enligt modell från ledstjärnan Donald Trump.
PSOL:s kandidater Guilherme Boulos och Luiza Erundina går till en andra valomgång i Sao Paulo mot den sittande borgmästaren, högermannen Bruno Covas.

Covas fick 33 procent i första valomgången och Boulos 20 procent. Valkampen som länge såg ut att bli en kamp mellan två högerkandidater, får nu en helt ny dimension. PSOL:s kraftiga frammarsch i Sao Paulo gav sex fullmäktigeplatser, mot tidigare två. I Rio ökade PSOL från sex ledamöter till sju och blir ett av de tre största partierna.
I delstaten Paras huvudstad Belem fick PSOL:s kandidat Edmilson Rodriguez med sina över 245 000 röster drygt 34 procent och går till den andra omgången som ledande kandidat mot högerns Euguchi.

Det tidigare regerande Arbetarpartiet (PT) fortsätter sin nedåtgående trend. Bara i en delstatshuvudstad, Recife, går PT vidare till andra omgången. I Sao Paulo lanserade PT Jilmar Tatto, men huvuddelen av PT:s splittrade bas föredrog PSOL:s kandidat Boulos. Jilmar Tatto fick nio procent av rösterna.
Det är värt att notera att i den södra delstaten Rio Grande do Suls huvudstad, Porto Alegre, fick kommunistpartiet PCdoB:s kandidat Manuela d’Ávila 29 procent och går vidare till den andra omgången. Kanske är det ändå något av en besvikelse eftersom hon ledde i alla opinionsundersökningar och hade stöd av Arbetarpartiet, men nu hamnade på andra plats. Högerns Melo fick 31 procent.
Hur gick det då för PSOL:s borgmästarkandidat Bernadete Souza i Ilheus, som vi intervjuat i Internationalen?
Med 2 453 röster och 2,8 procent kom hon näst sist bland de åtta kandidaterna. Den sittande borgmästaren Marao vann.
Den andra valomgången hålls den 29 oktober och gäller 57 kommuner med över 200 000 väljare där ingen kandidat fick över 50 procent i den första omgången.

Göran Kärrman

Dela