Amazon tar död på småskaligheten

En av de främsta anledningarna till att små, oberoende bokaffärer går under runt om i världen, stavas Amazon. Den mastodontiska e-handelsgiganten står för närmare femtio procent av e-handeln i USA och leds av världens rikaste man, Jeff Bezos.
Nu har Amazon kommit till Sverige.
Det innebär bland annat att priserna kommer att pressas och konkurrensen hårdna.
I valfrihetens tidevarv tilltalar ett företag som Amazon de kunder som vill ha snabb leverans och som helst inte vill betala det som saker och ting egentligen är värda. Amazon å sin sida är villigt att göra av med pengar för att på sikt helt och hållet ta marknaden från de lokala aktörerna, eftersom det till slut kommer att göra företaget till ensam kung på scenen. Vilka priser vi då kommer att få se går ännu bara att spekulera kring.

Du kan köpa i princip allting på Amazon. Men företag som framförallt blir lidande när jätten intar marknaden, det är de små och oberoende. De som säljer sådant som böcker, hemelektronik och verktyg. Johan Anselmsson, professor i marknadsföring vid Lunds universitet, säger till Aftonbladet att de svenska konsumenterna kan ses som vinnare. Det blir enklare och billigare att handla, menar han, och nämner inte att billigare varor för konsumenten har ett pris i form av lönedumpning och dålig arbetsmiljö för dem som tillverkar varorna.
Anselmssons resonemang förutsätter dessutom att allting handlar bara om själva konsumtionen, inte om upplevelsen av att till exempel gå in i en bokaffär med kanske hundra år på nacken, känna lukten, strosa omkring och stryka med handen över bokryggarna, plocka ut en på måfå och läsa några rader. Få intryck, utvecklas, interagera.

Den amerikanske entreprenören Jeff Bezos grundade Amazon 1994. Han uppges vara god för 193 miljarder dollar. Det motsvarar närmare 1 700 miljarder kronor. Sveriges samlade skatteintäkter för 2019 var 2 100 miljarder kronor.
Amazon har närmare 800 000 anställda och fraktar över 140 miljoner produkter världen över.
Techjätten är världens största detaljhandelsföretag på internet och fraktar över 140 miljoner produkter världen över. Nu kommer svenskar att kunna köpa saker från ett jättelager på 15 000 kvadratmeter, beläget i Eskilstuna.

Kritiken mot etableringen har varit omfattande. Bland annat från politiker, miljöaktivister och småförtagare. Det har pekats på sådant som att lanseringen inte alls ger så många jobb som företaget har utlovat. Den sorts serverhallsindustri som Amazon tillhör, är tvärtom känd för att inte skapa jobb. Istället kostar det skattebetalarna hundratals miljoner kronor.
Den amerikanska forskaren Kasia Tarczynska – som skrivit rapporten Money lost to the cloud – säger till Aftonbladet att den bakomliggande orsaken till att företagen etablerar sig på en plats är för att ”få skattelättnader och ekonomiska bidrag”.
Amazons etablering kommer också att leda till att många företag går i konkurs. Dessutom tvingas folk bort från sina hem. De som bodde där serverhallen nu står i Eskilstuna, hade inget annat val än att köpas ut.

Emma Lundström

Dela