S-avhopp efter utspel om skärpt asylpolitik

Foto: Bengt Nyman cc-by-sa

► Ledamoten Sara Karlsson lämnar riksdagen

► Kan inte stå för omsvängning i migrationspolitiken

► ”Det är en mycket obehaglig utveckling”

 

Det har länge varit slitningar mellan riksdagsledamoten Sara Karlsson (S) och den socialdemokratiska partiledningen i fråga om partiets omsvängning i migrationsfrågan. Redan i oktober förra året meddelade riksdagsledamoten från Eskilstuna att hon inte kommer att ställa upp i årets riksdagsval, delvis av privata skäl, delvis på grund av stridigheterna inom partiet kring just migrationspolitiken.
När så Socialdemokraterna den 4 maj presenterade en kraftigt skärpt asylpolitik var måttet rågat för Sara Karlsson som meddelade i sociala medier att hon lämnar riksdagen med omedelbar verkan.
Enligt Stefan Löfven innebär den skärpta asylpolitiken bland annat att antalet asylsökande ska bli färre och att de som får avslag inte ska kunna få försörjningsstöd eller gå i skola. Han påpekade också att Sverige borde ha tagit emot hälften så många asylsökande under förra året. För Sara Karlsson var utspelet ett bevis på att Socialdemokraterna tar stora kliv mot ”en avgrund”.

Riksdagsledamotens budskap i sociala medier var mycket tydligt, hon kan inte delta i en valrörelse där hon måste förespråka en politik som hon inte står för. ” Det är en mycket

Sara Karlsson

obehaglig utveckling och det har gått så fort. För mig har detta nu nått en gräns för vad jag kan vara en företrädare för. Och jag känner mig väldigt osäker på hur långt man är beredd att gå – finns det ens en gräns? Vi brukar prata om att förändra inifrån. Men nu är det valår och förväntningarna är att man bara ska hålla käften, bita ihop och knacka dörr. Det kan jag inte. Därför gör jag nu både mig och partiet en tjänst och lämnar mitt uppdrag som riksdagsledamot”, skriver hon efter beskedet från sosseledningen i fredags.
Som ordförande för Migrationspolitiska S-föreningen ska Sara Karlsson ha kritiserat hur det egna partiet har hanterat den tillfälliga asyllagen i en ännu opublicerad rapport. Rapporten heter Vilse i andrummet och är en utvärdering av den tillfälliga asyllag som infördes 2016 och som begränsar möjligheter för asylsökande och deras anhöriga att få uppehållstillstånd i Sverige.

Kommentarerna från partiledningen har hittills varit svala. Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Anders Ygeman, tycker att det är ”tråkigt, men inte oväntat” att Sara Karlsson hoppar av: ”Sara hade ju redan tidigare bestämt sig för att lämna riksdagen och är en av dem som har varit skeptisk mot den omläggning vi har gjort i migrationspolitiken.”
Betydligt starkare har reaktionerna varit i sociala medier där Sara Karlsson har fått stort stöd och hyllats för sitt ställningstagande. Där verkar många anse att Socialdemokraterna har mist en lysande politiker som hade kunnat bli framträdande, om partiet hade valt en annan inriktning.
Den 4 maj påminde Sara Karlsson på Facebook om löftena om att den tillfälliga lagen skulle vara just tillfällig och att det var så stödet för skärpningarna i lagen byggdes: ”Vi var några som varnade och sa att politiken inte är statisk och att saker – retorik, politik, värderingar – förändras. Att vi riskerade förändras. Det hände också.”
Hon kommer inte att fortsätta som politisk vilde i riksdagen utan lämnar sin riksdagsplats helt. Nu återstår att se om hon också kommer att lämna partiet.

Emma Lundström

Dela