Polen: Enorm högerextrem demonstration i Warszawa

 

► Även svenska högerextremister deltog i självständighetsmarschen

► Polska regeringen har vacklande inställning till demonstranterna

Minst 60 000 polska högerextremister deltog i lördagens nationalistiska massdemonstration i centrala Warszawa, som arrangerades med anledning av Polens självständighetsdag 11 november. Marschen organiserades av Młodzież Wszechpolska (Allpolsk Ungdom) och Obóz Narodowo Radykalny (National radikala lägret). Bägge organisationerna har namn som refererar till fascistiska organisationer som genomförde pogromer i Polen under början av 1900-talet.
På plats fanns också många tillresta högerextremister. Bland talarna märktes den italienske fascistledaren Roberto Fiore och Tommy Robinson från English Defence League, samt Marian Kotleba från Slovakiens fascistiska Folkets parti. Rasistiska slagord som: ”Be för en islamisk förintelse” och ”Ett rent Polen, ett vitt Polen” haglade. Detta trots att Polen är ett av Europas mest etniskt homogena länder och den utomeuropeiska invandringen är minimal.

Även ett par svenska höger­extremister deltog i marschen.
– Det är NordiskUngdom som deltar och de har varit med på den marschen i flera år. De brukar åka dit eftersom de har högerextrema vänner i organi­sationer i Polen, säger Jonathan Leman från Expo till Dagens Nyheter.
Han berättar att polska högerextremister brukar delta i Nordisk ungdoms sommarläger i Sverige och att svenska medlemmar i den främlingsfientliga organisationen i sin tur brukar delta i aktiviteter i Polen.
– De har en sådan upparbetad relation med polsk extremhöger helt enkelt. Polen är viktigt för Nordisk ungdom och på det här sättet vårdar de sina relationer, säger Jonathan Leman.

Till en början verkade det som att marschen även fick den polska regeringens välsignelse, då inrikesminister Mariusz Blaszczak från det styrande konservativa partiet Lag och rättvisa, kallade demonstrationen för ”vacker”. Något senare gick dock president Andrzej Duda ut och fördömde de mest rasistiska slagorden som förekommit vid marschen. Detta efter att Polen mottagit internationella protester, bland annat från Israel, som förskräcktes över de antisemitiska inslagen i manifestationen.
Samtidigt har nationalismen fått ett uppsving i Polen de senaste åren, just på grund av Lag och rättvisas valseger 2015, som innebar att partiet fick ensam majoritet i parlamentet. Partiet har sedan dess bland annat förföljt oppositionella journalister och stärkt den katolska kyrkans makt.

Det betyder dock inte att alla som röstade på Lag och rättvisa enbart gjorde det för deras nationalism och religiositets skull. Partiet utlovade också omfattande sociala reformer vad gäller höjda pensioner, barnbidrag och bättre sjukvård, något som lockade många fattiga polacker efter de 25 år av nyliberala nedskärningar som genomförts i landet sedan kommunismens fall.

Per Leander

Dela