Fågelviksgymnasiet kämpar mot nedläggning

foto: Brandon Lim cc-by

 

Det fria skolvalet har gått hårt åt Fågelviksgymnasiet i västsvenska Tibro som har tappat många elever, och efter en tuff period med minskande elevunderlag ska skolan läggas ner. Beskedet har fått lokalbefolkningen att reagera, och arga tibrobor och elever har startat nätverket Rädda Fågelviksgymnasiet, som i skrivande stund samlar drygt 2550 medlemmar på Facebook.
I Facebook-gruppen ställs kommunpolitikerna mot väggen, och medlemmarna framför skoningslös kritik mot hur landsbygden utarmas och allt mer verksamhet koncentreras till centralorten Skövde.

Förutom engagemanget på nätet har Nätverkets aktivister kampanjat på gator och torg iklädda gula reflex-västar med nätverkets namn tryckt på ryggen. Aktivisterna har även gått från dörr till dörr och samlat in underskrifter, med målet att få 50 procent av alla kommunens röstberättigade att skriva på för kravet på en folkomröstning om Fågelviks framtid innan valet 2018.
De elever som redan idag går på den lilla gymnasieskolan, med landets enda motocross­utbildning, kommer få fortsätta sin skolgång tiden ut, men beslutet som fattats innebär att man slutar ta emot nya elever. Tibro kommun uppger att målsättningen är att ingen personal ska behöva sägas upp, utan att de ska kunna lösa övertaligheten med omplaceringar och pensionsavgångar.
– Det finns egentligen ingenting idag som tyder på att politikerna kommer ändra sig vad gäller skolan, säger en anställd som Internationalen varit i kontakt med.

Erik Edlund

Dela