Volvo används som fackfientlig propaganda i USA

Kentuckys republikanske guvernör, Matt Bevin, lägger orden i munnen på Sveriges ambassadör. Foto: Gage Skidmore

 

De falska nyheternas och den alternativa faktans USA vet just nu inga gränser. Till och med Sverige har dragits in i karusellen. Donald Trumps uttalande om att vi här i landet skulle ha drabbats av ett terroristattentat i fredags har nog inte gått många förbi. Mindre känt är det kanske att vårt avlånga land var på tapeten som ”fake news” redan några dagar tidigare.
Det var när Kentuckys republikanske guvernör Matt Bevin under ett tal i förra veckan lovprisade att delstatens generalförsamling nyligen klubbat igenom en fackfientlig så kallad right to work-lag som Sverige kom på tal. Guvernören hävdade nämligen att den svenska ambassadören hade anförtrott honom att Volvo skulle ha valt att förlägga en ny fabrik till Kentucky om delstaten hade haft en sådan lag när det begav sig: “Jag satt bredvid Sveriges ambassadör för några veckor sedan och han berättade för mig att Volvo ville vara här, att Volvo kunde ha varit här, skulle ha varit här, om vi hade drivit igenom right to work.”

Talet hölls på torsdagen. På fredagen kunde tidningen Insider Louisville rapportera att en taleskvinna för den svenska ambassaden meddelat att ambassadören, Björn Lyrvall, inte alls ska ha sagt något sådant till Matt Bevin. Taleskvinnan, Monica Enqvist, svarade Insider Louisville via mejl: “Vi tror att det måste ha blivit något sorts missförstånd när det gäller vad ambassadören sade under sitt samtal med Kentuckys guvernör.”
Hon var också mån om att påpeka att Sverige är ett av de länder som investerar mest i USA och att svenska företag skapar jobb i alla femtio delstater. Liksom att ambassaden inte har någon insiderinformation om hur investerande företag fattar sina beslut.
Volvo Car USA förnekade omedelbart att en right to work-lag någonsin ska ha varit ett krav när företaget diskuterat etableringsplatser.

Det var för två år sedan som Volvo gick ut med att företagets första bilfabrik i USA, med 2000 anställda, skulle anläggas i South Carolina. South Carolina har länge haft en right to work-lag. Dessutom erbjöd delstaten Volvo över 200 miljoner dollar i skattelättnader om företaget valde att etablera sig där. Det är mycket troligt att den fackfientliga lagen hade ”positiv inverkan” på beslutsprocessen för det multinationella företag som Volvo är idag. Det rättfärdigar inte att en republikansk guvernör lägger orden i munnen på en svensk ambassadör.

Det förvillande namnet till trots, så innebär right to work-lagar inget positivt för människor som vill ha eller behålla ett arbete med rimliga villkor. Förutom att de syftar till att undergräva fackens förhandlingsstyrka och göra det svårare för fackföreningar att organisera arbetare, så har bland annat The Economic Policy Institute, EPI visat att de bara har negativa effekter för arbetarna. Bland annat leder de till minskade löner och färre förmåner, försvagar arbetsplatsskyddet och gör det svårare för arbetarna att få tillgång till sjukvård och pensioner genom jobbet, både för de som är anslutna till facket och de som inte är det.
Vissa delar av right to work- lagarna kan framstå som ganska harmlösa, som att de förbjuder arbetsplatser från att göra fackligt medlemskap till ett villkor för anställning och att de tillåter anställda att sluta betala fackföreningsavgifter medan de fortfarande får fördelarna av avtal som förhandlats fram av facket. Men målet är att detta ska leda till att låginkomsttagare ser facket som en onödig extra utgift och att den fackliga organiseringen upphör. Som helhet är right to work-lagarna förödande för arbetarnas villkor.
Forskning som gjorts vid EPI visar också att dessa lagar inte ens har någon positiv effekt på det som sägs vara deras främsta syfte, nämligen jobbtillväxten.
Kentucky var den sista sydstaten att klubba igenom den fackfientliga lagen.
Matt Bevin har inte kommenterat sitt uttalande eller reaktionerna på det.

Emma Lundström

 

Tidigare i Internationalen:

Trumps energirådgivare dryper av olja och gas

“Motståndet saknar motstycke i historien”

Högerextremismen tar över i USA

Inblick i Trumps inferno

Trump kommer att ha många kvinnoliv på sitt samvete

Trump ger fritt fram för DAPL i Standing Rock

Inte vilken kvinna som helst

Klasshatet avgjorde det amerikanska valet

Det är inte presidentvalet som är grejen

Trumps inferno gör Clinton till president

Sandersdelegat om framtiden: ”Vi måste bygga en vänster som inte är allergisk mot att vinna”

Clinton tvingas ta ställning mot dödsstraffet

Dianne Feeley från Detroit: “Sanders kampanj har gett människor kraft att fortsätta kämpa”

“Kampen fortsätter för ett annat USA”

Bernie Sanders: “I’m in it to win it”

New York: “Den här rörelsen går bortom Bernie”

Tusentals sittstrejkar för ett annat USA

First we take Wisconsin…

Räkna inte ut Bernie Sanders

Vad som än händer nu så är det rörelsen som räknas

Sanders seger i Michigan kan spegla resten av valet

Folket eller eliten – spänningen stiger i det amerikanska primärvalet

Jordskredsseger för Bernie Sanders

Så mycket mer än en våt dröm för “skäggradikaler”

Ödestimma för Sanders i Iowa

Avfärda inte Bernie Sanders

Det växer ett träd i Columbus

Rörelsen som överraskar USA

Socialismen vinner mark i USA

Sverige måste vara bättre än så här

En demokratisk debatt värd namnet

Bernie Sanders och gräsrötterna överraskar alla

Den amerikanska drömmen är inte till salu

Dela