”Strejkande vinarbetare i Sydafrika behöver solidaritet”

Vinaretare organiserade i CSAAWU Foto: Anna Stevensson / Afrikagrupperna

Vinarbetare organiserade i CSAAWU Foto: Anna Stevensson / Afrikagrupperna

►Arbetarna på Robertson Winery strejkar för högre löner och fackliga rättigheter

► Systembolaget måste ställa krav på bättre förhållanden på vingårdar

 

Sedan i slutet av augusti pågår en strejk hos vinproducenten Robertson Winery i Sydafrika.

Johan Torgå

Johan Torgå

Strejken, som leds av fackföreningen CSAAWU, handlar om att arbetarna vill ha höjda löner, samt föreningsfrihet eftersom det är svårt att organisera sig fackligt.
– Arbetarna kräver löner som det går att leva på, och ett slut på trakasserier av fackligt aktiva, säger Johan Torgå, klubbordförande för Livsklubben på Orkla Foods i Örebro och aktiv i Livsmedelsarbetare för solidaritet, som har haft ett fackligt samarbeta med CSAAWU sedan 2010.
– Det är folk som vi, fast de bor någon annanstans och arbetar under mycket svårare förhållanden, så det är viktigt att stötta dem, säger han.

Johan Torgå berättar att det är svårt för arbetarna att organisera sig fackligt, eftersom de ofta bor på vingårdarna och kontrolleras dygnet runt av sina arbetsgivare som inte vill släppa in fackliga aktivister på området. En stor del av arbetarnas löner går dessutom tillbaka till arbetsgivaren genom hyran, och i regel köper arbetarna även sin mat från företaget. Mat som inte alltid är näringsrik.
– Det påminner mycket om statarnas situation i Sverige förr, säger Johan Torgå.
Tidigare fick arbetarna till och med en del av sin betalning i vin, vilket ledde till svåra alkoholproblem och beroende. Det är numera officiellt förbjudet, men förekommer ändå.
– Det är en fruktansvärt hög koncentration av barn som föds med alkoholskador på vingårdarna, berättar Johan Torgå.

Eftersom att flera av Robertson Winerys viner säljs av Systembolaget har strejken fått ganska mycket uppmärksamhet i Sverige och lett till debatt. Systembolaget har sagt att man ska se över om Robertson Winery bryter mot de etiska regler som man har på vinproducenter. Johan Torgå hoppas att det inte bara är snack utan resulterar i konkreta krav på Robertson Winery och en granskning av produktionsförhållandena där fackliga representanter får delta. Fram tills dess förespråkar han bojkott av Robertson Winerys viner.
– Kravet på bojkott har formats av de sydafrikanska arbetarna själva i brist på andra alternativ. De vet att det är en tveeggad kampmetod, men de har inga andra val, så jag tycker att det är rimligt att man respekterar deras önskan och inte köper de här vinerna så länge strejken pågår, säger han.

Strejken är laglig och därmed skyddad enligt sydafrikansk arbetsmarknadslagsstiftning. Men Robertson Winery försöker få strejken olagligförklarad, bland annat genom att provocera fram bråk. Men hittills har de inte lyckats, berättar Johan Torgå.
– Ett annat stort problem är att CSAAWU inte har någon strejkkassa och de har gått sex-sju veckor utan lön nu. Därför är det viktigt med internationell solidaritet och opinionsbildning. Vi från Livsmedelsarbetare för solidaritet skickade 40 000 kronor i början av strejken och insamlingen fortsätter, säger Johan Torgå.
– Det är första gången som vinarbetarna tar en sådan har strid. Skulle det gå vägen så blir det en viktig seger.

Per Leander

Dela