Podemos rekryterar förre chefen för Försvarsmakten

rodde_f_mde.es

SPANIEN: Podemos har rekryterat den före detta spanska försvarschefen generallöjtnant Julio Rodríguez Fernández som kandidat i det spanska parlamentsvalet den 20 december. Rodríguez kommer att vara andranamn på Podemos lista för provinsen Zaragoza.
Vid en presskonferens i förra veckan presenterade Podemos ledare Pablo Iglesias Rodríguez som skuggminister för försvarsfrågor, det vill säga försvarsminister i en eventuell Podemos-regering.
Om Rodríguez blev försvarsminister skulle han vara den första officer att leda försvarsministeriet sedan General Manuel Gutiérrez Mellado, som ledde övergången från den fascistiska Francoregimen till parlamentarisk demokrati på 1970-talet.

På presskonferensen sa Rodríguez att Podemos kommer att ta ansvar och stärka Spaniens och Europas strategiska position inom Nato. Under tiden 2008 – 2012 var Rodríguez försvarschef, och därmed landets högste militär, förutom Spaniens kung, som är symbolisk överbefälhavare. Rodríguez spelade en viktig roll i Natos krig mot Libyen 2011.
Som reaktion på den överraskande rekryteringen avskedade Spaniens konservativa regering Rodríguez förra fredagen med motiveringen att regeringen saknade förtroende för Rodríguez på grund av hans ”bristande lämplighet”. Avskedandet får dock liten praktisk betydelse då Rodríguez numera bara är reservofficer och redan hade begärt att få gå i pension veckan innan.

Marco Jamil Espvall

Dela