Trötta spanjorer måste rösta igen

Höger eller vänster? Bak eller fram? Vilka ska Pedro Sanchez bilda regering med?

▶ Spanien går till nyval för fjärde gången på kort tid

▶ Oklart vilket block som kommer att bli störst

▶ Podemos kräver regeringsplats för att stödja PSOE

KOMMENTAR

Söndag den 10 november är det återigen dags för val i Spanien, för femte gången på fyra år, senast i april, eftersom ingen stabil regering har kunnat bildas. Socialdemokraterna (PSOE) har konsekvent vägrat bilda regering med vänsterpartiet Podemos och i stället bett om stöd från högern, men utan att få napp. Trots en intensiv valkampanj verkar väljarna alltmer tveksamma att gå till valurnorna. Det handlar inte bara om tröttheten.
Nyligen uppdagades att det ärke­konservativa PP redan i förra valet bedrev en smutsig oetisk valkampanj. Man orkestrerade bland annat fejknyheter med PSOE och Podemos som måltavla. Den dolda kampanjen gick ut på att konsultfirman Cambridge Analytica, som tidigare arbetade för Trump och Brexit, lyckades förmå unga människor att avstå från att rösta.
Budskapet paketerades som att det var en vågad trotsande attityd att vända politikerna och i synnerhet vänstern ryggen.

Det är inte otänkbart att det nya valresultatet kommer att likna det senaste den 28 april. Frågan är vem som ska försöka bilda regering i så fall och vilken politik som kommer få genomslag. Högerpartierna, konservativa PP, liberala Ciudadanos och nyfascisterna i Vox lovordar i allt väsentligt en öppen reaktionär politik på område efter område.
PSOE å sin sida målar upp en självbild där alla andra är elaka mot dem. Man låtsas inte om de tidigare inviterna till högern, hävdar att man bara försökte få möjlighet att bilda en minoritetsregering. Men PSOE vill undvika mardrömmen att bli beroende av Podemos och självständighetspartier i Katalonien. Det har dessutom EU-eliten gjort klart för partiledaren Pedro Sanchez.

Podemos uppmanar PSOE att bekänna färg offentligt – vill Sanchez bilda en minoritetsregering med stöd av högern? Podemos insisterar, även i detta val, på att PSOE inte har något annat val än att ta med Podemos i en eventuell regering. På så sätt, menar ledningen i Podemos, blir Podemos garant för att man kan bedriva en politik som kan gagna befolkningsmajoriteten.
Tungviktaren Irene Montero i Podemos ledning säger att Podemos inte tänker ”ge bort” rösterna partiet får, att vänsterväljarnas röster utgör ett heligt mandat. Hon menar att med Podemos i regeringsställning går det att åstadkomma en reell förändring till förmån för de många. Positionerna är låsta, men vem vet hur det går på söndag.

Alex Fuentes

 

Dela