Fiasko för kuppmakarna

Kuppmakaren Juan Guaidó med anhängare 30 april.

▶ Det blev inget regimskifte i Venezuela

▶ Guaidó lyckades inte så split i armén

▶ Folklig mobilisering satte stopp för kuppen

KOMMENTAR

”Vad som förväntades inträffade inte”. Det säger Leopoldo López, kuppmakaren som i flera år försökt störta Venezuelas folkvalda regering, efter det misslyckade kuppförsöket den 30 april då den självutnämnde ”president” Guaidó uppmanade till en militärkupp för att störta regeringen i Venezuela. Det är femtielfte gången som extremhögern i Venezuela försöker sig på en militärkupp. Uppbackade av främst Trumps USA, i synnerhet av krigshöken John Bolton, och ett antal regeringar inom EU, fortsätter den inhemska högern med sina destabiliserande politiska och militära manövrar.
Men det blev återigen ett totalt fiasko för kuppmakarna och deras uppdragsgivare. Ännu en gång misslyckades de med att så split i de väpnade styrkornas ledning. Bara några timmar efter floppen samlades ett gigantiskt folkhav utanför regeringsbyggnaden Miraflores för att ta avstånd från högerns kuppmakeri och försvara landets suveränitet från utländsk intervention (militärer i Colombia och Brasilien väntar på ett grönt ljus och till och med Chiles president Piñera har lovat bombplan). Det är inte bara det att kuppmakarna sjabblade och hamnade i otakt den 30 april, de underskattade även folkets resoluta vilja att bekämpa kuppförsöket.

Det är en underlig diktatur dessa kuppmakare försöker störta. USA och dess bundsförvanter gör sitt yttersta för att kuva landet genom ekonomisk blockad. Inte ens USA:s administration hemlighåller syftet med denna krigföring. Det handlar om att återfå makten över oljan i Venezuela och i samma veva klämma åt Kuba som i evigheter överlevt USA:s ekonomiska och politiska blockad.
Allt prat om diktatur är nonsens. De styrande i Venezuela kan kritiseras för mycket men att, likt västmedia, som papegojor upprepa att Venezuela är en ”diktatur” är minst sagt befängt. Det som i själva verket råder (globalt) är marknadens diktatur. USA och EU håller – återigen med oljan som motiv – diktaturer som Saudiarabien om ryggen och när den saudiska regimen på ett kallblodigt sätt tar livet av sina medborgare håller makthavare i Väst käft. Snacka om hyckleri!

Alex Fuentes

Dela