Israel stoppar Ship to Gaza

På söndagen stoppades den första av de tre skeppen som ingår i Freedom Flotilla på väg mot Gaza med förnödenheter till den palestinska befolkningen där. Tillslaget som gjordes av israeliska militären ska ha skett på internationellt vatten.
– Det var den norska båten Al-Awda som åkte först som blev bordad. Besättningen har blivit kidnappad och båten konfiskerades. Vi vet inte så mycket mer, säger Jeannette Escanilla, talesperson för Ship to Gazas, till Internationalen på tisdagen.
– Världens politiker måste agera ännu kraftigare mot Israel, som ju bryter mot internationell lag. Våra båtar konfiskeras, människor tas till fånga, och den illegala blockaden mot Gaza fortsätter, säger hon.

I skrivande stund är det svenska skeppet Freedom fortfarande på väg med tolv aktivister ombord och en last bestående av sjukvårdsmaterial som ska skänkas till gazaborna tillsammans med själva båten, som kan användas för fiske. Men allt tyder på att israelerna kommer att stoppa även det fartyget när det närmar sig Gaza på torsdagen, något som Ship to Gaza är fullt medvetna om.
– Vi gör den här resan i första hand av symboliskt skäl för att bryta tystnaden om situationen i Gaza. Vi vill protestera mot att världen tillåter det här att pågå år efter år, att staten Israel får fortsätta att behandla palestinier i Gaza så här illa och döda dem, trots alla uttalanden från FN och Unesco, som säger rakt ut att det här bryter mot internationell lag, säger Jeannette Escanilla.
– Vi kräver att vår utrikesminister Margot Wallström ska agera och gå från ord till handling.

Jeannette Escanilla som själv är riksdagsledamot för Vänsterpartiet berättar att hon tog upp frågan om blockaden mot Gaza med Margot Wallström (S) i en riksdagsskrivelse alldeles nyligen, och även informerade utrikesministern om att skeppen nu skulle segla.
– Då svarade Wallström att hon är emot blockaden och att leveranser ska tillåtas in i Gaza, samt att Sverige förde samtal med israelerna om att båtarna var på väg. Men inget konkret har hänt, säger Jeannette Escanilla.
– Vi tycker att det är dags att Sverige agerar mot det Israel gör med de båtar och de människor som med sitt engagemang försöker göra något för de två miljoner människor som befinner sig i en akut situation i Gaza.
Utöver de två tidigare nämnda skeppen Al-Awda och Freedom, ingår även en mindre svensk segelbåt Falestine i årets Freedom Flotilla, men hon uppges i nuläget ha hamnat på efterkälken.

Per Leander

Dela