Högerval i El Salvador

En mängd valobservatörer från bland annat EU och de olika partierna övervakade de få röstande i valet.

► Mindre än 40 procent av folket röstade • Det låga valdeltagande gynnade högern

► Brakförlust för FMLN

Det blev en stor förlust för det styrande vänsterpartiet FMLN i valen till parlamentet och lokala församlingar. Enligt den i skrivande stund ännu inte helt färdiga rösträkningen ska FMLN ha minskat från 31 till 22 ledamöter i parlamentet och förlorat en tredjedel av de kommunala styren som partiet innehaft under den senaste mandatperioden 2015-2018.
FMLN förlorar i huvudstaden San Salvador samt andra viktiga städer som Soyapango och Antiguo Cuscatlán. Mest uppmärksammad är förlusten i San Salvador där FMLN styrt den senaste perioden. Högerpartiet Arenas borgmästarkandidat mer än fördubblade FMLN:s kandidat Jackeline Rivera i antal röster.
Högerpartiet Arena ökar sin representation från 35 till 38 mandat i parlamentet bestående av 84 ledamöter och kommer att kunna tillsätta över hälften av borgmästarposterna i landets 251 kommunala styren. Även det konservativa PCN ökar från 6 till 10 parlamentsledamöter och kristdemokraterna från 1 till 3. Det mer liberala partiet GANA som i vissa frågor allierat sig med FMLN-regeringen backade från 11 till 9 mandat.

Valresultatet är i viss mån en tydlig högervridning men framförallt ett uttryck för missnöjet med FMLN. Ann-Margarethe Livh, Demokrati- och Bostadsborgarråd i Stockholms Stad, som

Amineh Kakabaveh Foto: Gabriel Liljevall

var på plats i El Salvador som valobservatör konstaterar att FMLN som styrt landet i snart 10 år förlorat stort.
– Folk är besvikna över hur lite som händer och FMLN får betala ett högt pris för detta.
Även riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh, som också var i El Salvador som valobservatör, menar att väljarna bestraffade FMLN:
– Jag har medverkat som valobservatör i El Salvador sedan valet 2009 och i år var det ett extremt lågt valdeltagande och ovanligt många ogiltiga valsedlar jämfört med tidigare val.
Antalet proteströster ökade menar Amineh Kakabaveh. Många skrev svordomar på valsedeln och de ogiltiga rösterna blev exempelvis trea i San Salvador efter Arena och FMLN.

FMLN har inte under sina nästan 10 år i regeringsställning lyckats vända den negativa spiralen av kriminalitet och inte heller förmått minska arbetslösheten. Två problem som drabbar fattiga och unga människor. Våldet har eskalerat det senaste året mellan de två rivaliserande gängen MS-13 och El Barrio 18 som kontrollerar stora områden av landet. Bara de två första månaderna i år, mitt under valkampanjen, ska morden ha ökat med 26 procent jämfört med förra året. FMLN har i desperation försökt stoppa våldsvågen genom att ta ut militärer på gatorna.
– Folk är skrämda, besvikna och förstår inte vilka begränsningar presidenten har när det gäller att genomföra sociala reformer. FMLN har inte majoritet i parlamentet. Men jag tror att FMLN nu kommer ha en bred självkritisk diskussion om vad de kunde ha gjort annorlunda, menar Livh.
Inte heller hjälpte det FMLN-regeringen i valet att Donald Trump i januari aviserade att omkring 200 000 salvadoraner inte kommer få sina tillfälliga uppehållstillstånd (TPS) förlängda och deporteras från USA. El Salvador med en befolkning på 6 miljoner människor är starkt beroende av pengar som medborgare skickar hem från utlandet, framför allt från USA.

Ann-Margarethe Livh Foto: claes amren

 

Ann-Margarethe Livh menar att högerns valkampanj präglades av hot och aggressivitet:
– Arena förde en smutsig kampanj. Det ska också vara bevisat att de har haft kontakter med marabuntas, kriminella gäng, för att sabotera valet. Högern är brutal. De kontrollerar medierna och slår verkligen vakt om de allra rikastes intressen, säger hon.

Med valsegern har högerpartiet Arena en god möjlighet att vinna nästa års presidentval. Det finns nu en överväldigande högermajoritet i parlamentet som kommer att försvåra FMLN-regeringens maktutövning och troligtvis tvinga presidenten, den gamle gerillakämpen Sanchez Cerén, till obekväma eftergifter.
Inför valet skakades FMLN också av interna konflikter. I San Salvador uteslöts förra året den sittande borgmästaren Nayid Bukele efter anklagelser om psykologisk misshandel mot huvudstadens näst högsta politiker Xochitl Marchelli. Även hon medlem i FMLN. Det finns även en eskalerande maktkamp inom partiet mellan det gamla gardet i partiet som har sin bakgrund i gerillan och den yngre generationen som inte deltog i det 12-åriga kriget. Detta kommer efter valförlusten och med sikte på presidentvalet nästa år att göra sig ännu mer påtagligt. Ett undantag är Nidia Diaz, en respekterad gerillakämpe och en av dem som grundade FMLN, och som nu i valet var den som fick flest röster i landet. Hon leder det kanske mest lyckade sociala projektet under FMLN vid makten Ciudad Mujer som riktar sig till de salvadoranska kvinnorna.

Francisco Contreras

Dela