Ensamkommande ungdomar attackerades på Mynttorget

Funktionärer skyddade manifestationen från Nordisk Ungdom som attackerade med rökgranater. Foto: Reeza Rahimi

▶ Sittstrejkande asylsökande angreps av nazister

▶ Attacken möttes med lugn och sammanhållning

▶ ”Vi stannar tills generaldirektören kommer hit”

På tisdagskvällen 8 augusti attackerade ett tjugotal nazister en grupp asylsökande ungdomar som sedan söndag den 6 augusti sittstrejkade dygnet runt på Mynttorget utanför riksdagshuset i Stockholm. Gruppen som attackerade sittstrejken skanderade bland annat ”Nordisk ungdom – Skandinaviens stolthet”. De skrek rasistiska slagord och kastade bengaler på de sittande ungdomarna, och ett par ungdomar skadades och fick föras till sjukhus.

Demonstranterna bemötte attacken med lugn och sammanhållning. funktionärer i gula västar bildade en mur kring de övriga och man hjälptes åt att släcka de hotande bränderna. Polisen var snabbt på plats och skingrade angriparna, och därefter fortsatte manifestationen lika lugnt och beslutsamt som tidigare.
Fatima Khavari från arrangörerna Ung i Sverige höll ett starkt tal till deltagarna, där hon påminde om hur Afghanistan blir allt våldsammare, med en stor massaker på hazariska bybor som det senaste exemplet. Är Sverige verkligen ett moraliskt land, undrar hon, när svenska myndigheter säger att svenska medborgare inte ska åka dit och samtidigt skickar afghanska ungdomar till döden.

När strejken inleddes deltog cirka 50 personer. Men snart växte den till över 100 deltagare. De flesta är afghanska flyktingungdomar, men där finns också svenskar i alla åldrar och gruppens Facebooksida berättade att såväl tyska studenter som asylsökande från andra delar av Sverige anslöt sig under tisdagen. Via Facebook organiseras insamlingar till mat, liggunderlag, filtar och annat stöd för de sittstrejkande.
Efter attacken fick strejken stor uppmärksamhet i media och många anslöt sig i solidari­tet. På onsdagen 9 augusti var Mynttorget så fullt att polisen tvingade arrangörerna att flytta till ett större torg.
Vid halv sex på onsdagskvällen ställde sig de sittstrejkande upp och tågade med slagord, skyltar och banderoller till Medborgarplatsen där strejken fortsatte.

Ungdomarna kräver att utvisningarna till Afghanistan stoppas, och de tänker stanna på Medborgarplatsen tills de får ett personligt besök av Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik. Bland arrangörerna finns 18-åriga Ahmad Rahimi, som berättar att han själv fått sitt tredje, slutgiltiga avslag från Migrationsöverdomstolen och är livrädd för att deporteras till Afghanistan, ett land där han aldrig ens har varit eftersom han är uppvuxen som papperslös flykting i Iran.
Medan skymningen föll över Stockholm skanderade de sittstrejkande ”Ribbenvik, Ribbenvik, kom hit” samtidigt som de förberedde sig för ännu en natt utomhus.

Karin Fridell Anter och Marco Jamil Espvall

 

 

 

Dela