Mexiko: Protesterna inne på fjärde veckan

Hundratusentals demonstrerade i minst 22 delstater i Mexiko under den andra nationella protestdagen mot chockprishöjningen på drivmedel (gasolinazo), de nyliberala strukturreformerna och president Enrique Peña Nieto. De numerärt största demonstrationerna under protestdagen den 22 januari samlade 60 tusen i Guadalajara, 30 tusen i Hermosillo, 30 tusen i Mexicali och 18 tusen i Tijuana.

Protesterna mot bränsleprishöjningarna är nu inne på sin fjärde vecka och fortsätter att växa i styrka och organisering.

I delstaten Baja California är trycket hårt på lokalpolitiker. Trots att den nya vattenlanlagen med höjda priser för konsumenterna revs upp förra veckan fortsätter protesterna i oförminskad styrka i städer som Mexicali och Tijuana som tidigare var kända för politisk passivitet. Nu riktar sig protesterna in på andra oegentligheter i delstaten såsom ett vattennät till ett bryggeri som ägs av Grupo Modelo. Många kräver även att lokala politiker ska ställas inför riksrätt.

Tony Karlsson

Dela