”Vi vill ha tillbaka vårt land”, ropade den ursinniga folkmassan när de försökte storma det moldaviska parlamentet den 20 januari, i samband med tillsättandet av den nya premiärministern Pavel Filip. Ett 30-tal personer skadades, däribland flera poliser. Dagarna efter har tiotusentals demonstranter fortsatt att trotsa kravallpolis och minusgrader för att samlas på det stora torget framför parlamentet i huvudstaden Chisinau och kräva nyval.
Detta är bara den senaste av många sammandrabbningar sedan de folkliga protesterna mot Moldaviens korrupta politiker och oligarker började våren 2015. Den pågående proteströrelsen är den största i landets historia sedan självständigheten från Sovjetunionen 1991. Till följd av protesterna har tre premiärministrar tvingats gå på mindre än ett år, medan Pavel Filip, som tillsattes i hemlighet utan folkligt stöd, sitter kvar i skrivande stund.
Pavel Filip från Demokratiska partiet är nära förknippad med den mäktige oligarken Vlad Plahotniuc och står för ett fortsatt utrikespolitiskt närmande till EU. Något många av demonstranterna protesterar mot, även om andra demonstranter sätter sitt hopp just till EU. Därmed är rörelsen bred och ”folklig enighet” har varit en vanlig slogan bland demonstranterna. En annan paroll är ”vi vill ha tillbaka vårt land” och ”ner med maffian”.
Protesterna blossade upp i samband med en korruptionsskandal i samband med valet 2014, då det visade sig att över tio miljarder kronor hade förskingrats från landets banker. Något som blev droppen efter flera år av groende missnöje till följd av marknadsliberal nedskärningspolitik och sänkt levnadsstandard i vad som redan är ett av Europas fattigaste länder.
Proteströrelsen leds av en koalition som består av gräsrotsrörelsen Heder och Sanning (DA) som bildades i samband med att bankskandalen, samt de EU-kritiska vänsterpartierna Vårt parti och Socialisternas parti.
Ett mindre men desto radikalare vänsterparti som också deltar i protesterna är Röda blocket, en utbrytargrupp ur Kommunistpartiet. Flera ledande aktivister från Röda blocket, inklusive partiledarna Grigorij Petrenko och Pavel Grigortjuk, greps i september 2015 och sitter fortfarande fängslade i väntan på rättegång. De står anklagade som anstiftare till oroligheterna i Moldavien, men oppositionen menar att de är politiska fångar.
Per Leander