Seger för hamnarbetarna: ”Det känns jävligt gôtt!”

Erik Helgeson.

Det blev som bekant ingen hamnstrejk i onsdags. I sista stund gick arbetsgivaren Sveriges Hamnar med på att teckna ett kollektivavtal med Hamnarbetarförbundet som är likvärdigt med det som Transportarbetarna har – efter 47 års kamp – och strejken blåstes av på tisdagskvällen.
Internationalen har talat med hamnarbetaren Erik Helgeson i Göteborg som är både glad och förvånad.

Hur känns det?
– Väldigt, väldigt bra. Det känns grymt stort, säger Erik Helgeson och erkänner att han också blev väldigt förvånad när beskedet kom på tisdagseftermiddagen om att arbetsgivaren gick med på hamnarbetarnas krav, ett par timmar innan strejken skulle börjat.
– Jag hade räknat bort möjligheten att det skulle bli någonting igår (vid sista medlingen på tisdagen). Däremot tänkte jag väl att vi skulle få en ny möjlighet kanske någon vecka in i strejken.

Vad tror du det var som avgjorde?
– Vi kan inte exakt veta det, men det finns ett antal faktorer som jag tror har bidragit. Dels internationell press, där bland annat ILA, vårt systerfack på den amerikanska östkusten har hotat med sympatiåtgärder. Sen tror jag att vi hade väldigt mycket nytta av den opinion som bildades, all stöttning vi fick och de ekonomiska bidragen som började strömma in. Det vände på nått sätt opinionsläget och det skyddade oss tror jag, säger Erik Helgeson och fortsätter:
– Men i slutändan handlar det om att vi stod pall. Medlemmarna höll ut, fast det var väldigt mycket påtryckningar, väldigt mycket fult spel och rena 30-talsmetoder från arbetsgivarnas sida. Trots det stannade de allra flesta kvar i facket och därmed skulle strejken ha haft väldigt långtgående konsekvenser. Jag tror det var de avgörande faktorerna.

Vad innebär det här avtalet ni får nu?
– Det är ju det vi har föreslagit sen i höstas, alltså att få teckna ett likalydande avtal som det Transport har. Det ger oss olika fackliga rättigheter. Sen har det redan konstaterats att arbetsgivarna har gått ut idag och förbjudit sina medlemsföretag att teckna lokala avtal med oss. Men det förändrar inte så mycket. Vi har fått bort alla skrivningar i avtalet som begränsade våra möjligheter till lokala förhandlingar och uppgörelser. Jag tror att vi har goda förutsättningar att få igång ett bra fackliga arbete, skyddsarbete, förhandlingar om vardagsfrågor och scheman, säger Erik Helgeson:
– Och sen tror jag att om arbetsgivaren vill fortsätta köra en hård linje så får den göra det, då får vi lösa det i rättssalen och så får väl Arbetsdomstolen bena ut var gränsen går.
Hamnarbetarförbundet bildades 1972 och har kämpat i 47 år för att få teckna ett eget kollektivavtal. Själv är Erik Helgeson 36 år och har alltså hela sitt arbetsliv varit en del av den kampen som började redan innan han föddes.
– Det är ett privilegium att fått vara med nu. Vi har pratat med många av våra pensionärer, de är ju rörda nu att vi äntligen fick till det. Det känns väldigt speciellt, säger han.
– Men den första frågan som återstår att se nu blir ju om arbetsgivaren kommer att kalla oss till lokala förhandlingar. Om de inte gör det blir det den första tvistefrågan. Men där har vi ju så bra förutsättningar vi kan ha nu, vi har ett avtal nu och det känns jävligt gôtt.

Per Leander

Dela