Vad betyder uppskjutandet av strejkrättsutredningen?

Göteborgs Hamn. Foto: Göran Assner

► Försöker regeringen gömma den i semestertider?

► Tiden förlängs för den kontroversiella utredningen

► Hamnarbetarförbundets Eskil Rönér välkomnar beskedet

 

Regeringens så kallade Stridsåtgärdsutredning, som har befarats föreslå inskränkningar i strejkrätten, skulle presenteras i slutet av maj. Men nu meddelas det att offentliggörandet av utredningen skjuts upp i tre veckor till den 20 juni, strax före midsommarhelgen. Det bekräftar utredningens sekreterare Sigrid Solvin för Internationalen.
– Överlämnandet skjuts upp för att politikernas kalendrar är fulla helt enkelt. Arbetsmarknadsministern och statssekreteraren, och vilka det nu är som ska vara med vid överlämnandet, har inte tid förrän då. Det är den förklaringen som de har gett till oss, säger hon.

Så det är inte ni som har stött på problem i arbetet?
– Nej, det stod i våra direktiv att den skulle överlämnas 31 maj och vi var redo för det. Men det är ju departementet som sen bestämmer när överlämnandet blir. Nu gick det inte att få

Sigrid Solvin

ihop det för dem helt enkelt, så de sköt på det lite grann, säger Sigrid Solvin.

Det ryktas om att man vill släppa den i semestertider, just för att den inte ska få så stor uppmärksamhet. Vad tror du om det?
– Nej, jag har inga kommentarer till det. Jag känner inte till något sånt, utan det har angivits att det är fulla kalendrar och det kan man gissa sig till att det stämmer. Det är ju valår också.

Kan du säga något om vilka förslag som utredningen väntas presentera?
– Nej, jag kan tyvärr inte kommentera heller. Ni får vänta tills det blir offentligt, säger Sigrid Solvin.

En som välkomnar beskedet om att utredningens offentliggörande skjuts upp är Eskil Rönér, förbundsordförande för Hamnarbetarförbundet.
– Jag tror att det kan vara ganska positivt, att det betyder att de faktiskt backar. För det har varit mycket påtryckningar från arbetarrörelsen i stort, och många fackförbund i synnerhet, som runtom i landet har protesterat ganska häftigt mot det här och uppvaktat olika ministrar. Så att man skjuter upp det känns som att man kommer att presentera en slutsats som näringslivet inte blir jättenöjda med, säger han.

Så du tror inte att de vill gömma den i semestertider?
– Jo, visst kan det vara så, men det behöver inte betyda att det är negativt för oss. De andra har ju också semester, säger Eskil Rönér.

Har ni förberett hur ni ska agera i samband med offentliggörandet?
– Vi har diskuterat olika scenarier, men det är svårt att säga förrän vi har fått den i handen och ser vad det är för något. Och bara för att en utredning kommer med förslag, behöver det

Eskil Rönér.

inte betyda att det sen går igenom.

Uppfattningen att Hamnarbetarförbundet är ett ”bråkigt fack” som ställer till problem i Göteborgs hamn har framhållits av regeringen som orsaken till att det behövdes en utredning om strejkrätten. Men Eskil Rönér tycker att hela historien har blivit orättvist framställd av politiker och media.
– Det är en ganska tråkig situation där man har utsett oss till syndabockar. Man beskyller oss fortfarande för konflikten, trots att det är över ett år sedan vi genomförde vår åttatimmars aktion. Man försöker hela tiden måla upp att det är Hamnarbetarförbundets fel att situationen ser ut som den gör, att volymerna har minskat och så vidare. Men vi har bara agerat som en fackförening måste göra för sina medlemmars intressen, säger Eskil Rönér.
– Samtidigt var det väldigt lite fokus på att arbetsgivaren APM Terminals faktiskt har agerat på ett sätt som arbetsgivare på den svenska marknaden inte får göra, där man inte respekterar lagar gällande semester och föräldraledighet. När man inte ens sköter det som kollektivavtalet reglerar, då är det något tokigt.

Hur ser det ut nu inför sommaren med er semester, på tal om det?
– Det är ju samma bekymmer som det har varit tidigare år. Det är sena besked, och avslag på semester- och föräldraledighetsansökningar. Det är många som får problem med barnomsorgen när det inte klaffar med semester och skolledigheten, men då tycker arbetsgivaren att det finns väl mor- och farföräldrar, eller någon annan som kan ställa upp och passa barnen.

Per Leander

Dela