BRASILIEN: Lula dömd till 12 års fängelse

Lula da Silva. Foto: Midia Ninja cc-by-nc

► Brasiliens expresident får fängelse för korruption och pengatvätt

► Syftet är att hindra Lula da Silva från att ställa upp i valet

Förra året dömdes Brasiliens förre president Lula da Silva till 9,5 års fängelse för korruption och pengatvätt. Lula skulle ha tagit emot en lyxig lägenhet i en stad vid kusten som betalning för ett fett byggkontrakt med den statliga oljejätten Petrobras. Domen överklagades men den 24 januari slogs domen fast av en regional federal domstol och straffet höjdes till drygt 12 års fängelse.
De ”bevis” domslutet bygger på är först och främst vittnesmål från en av byggbolagets direktörer, själv åtalad, som vittnar för att få sitt eget straff nedsatt. Dels oklara vittnesmål av typen ”en boende i fastigheten har sett Lula i huset, eller i alla fall hans hustru”.
Straffets längd är ointressant. Dömda politiker sitter sällan fängslade någon längre tid. Det viktiga är att Lula, med största sannolikt kommer att förbjudas ställa upp i årets presidentval. Lula leder överlägset i alla opinionsundersökningar och ledningen har ökat med uppmärksamheten inför rättegången.

Domstolsförhandlingarna hölls i Porto Alegre i södra Brasilien inför en massdemonstration till stöd för Lula av uppskattningsvis 80.000 demonstranter (den största manifestationen i stadens historia).
En särskild federal valdomstol kommer slutligen att bedöma om Lula kan kandidera som president i enlighet med den lag (som kom till under Lulas presidentskap) som förbjuder korrupta politiker att ställa upp i val.
För den brasilianska högern innebär domen att ett hotande nederlag i presidentvalet plötsligt blir helt öppet. En överväldigande majoritet av de 27 partier som representeras i landets riksdag, är borgerliga partier utan annan ideologi än att berika sina parlamentariker. Samtidigt förstärks den politiska krisen i landet. Högerns presidentkandidat 2014, Aecio Neves, filmades när han begär millionbelopp i muta, men friades från åtal av sina senatorskollegor. Kuppresidenten Temer, bandades i en liknande situation men friades från åtal av sina kollegor i högsta domstolen.
Det mest spektakulära avslöjandet är kanske när Temers förre regeringskollega Geddel Lima, visade sig ha en lägenhet, helt tom sånär som på ca 150 miljoner kronor nedpackade i resväskor och pappkartonger.
Det socialistiska vänsterpartiet PSOL har ställt sig bakom Lulas rätt att ställa upp i presidentvalet och protesterat mot den farsartade rättegången. Samtidigt har man inte velat delta fullt ut i de olika manifestationer som ordnats av Lulas parti PT, eftersom de i stort sett varit utformade som valmöten. PSOL, som bildades 2003 av människor som uteslutits eller lämnat PT i protest mot partiets klassamarbetspolitik, kommer att lansera en egen presidentkandidat, precis som man gjort i tidigare val.
PSOLs kritik av Lula och PT är i första hand en politisk kritik mot partiets högerpolitik. Det är värt att påminna om att i stort sett hela det högergarnityr som idag styr Brasilien tidigare varit PT:s allierade. Det är dessutom uppenbart att den kultur av mutor och korruption som plågat landet sedan kolonialtiden också gjort stora framsteg även inom PT.

Lula själv har sagt att han fortfarande är presidentkandidat och avvisar helt alla anklagelser mot honom. Första valomgången hålls den 2 oktober och ett slutgiltigt avgörande om hans möjlighet att ställa upp beräknas komma först i september. Risken är dock stor att några av de partier som stöttat Lulas kandidatur ser slaget som förlorat och lanserar egna kandidater.
En kuriositet i sammanhanget är att Lula tidigare lovat att skänka lägenheten till de hemlösas rörelse MTST om han döms för att tagit emot den som muta och den då rimligen måste vara hans. Hur juridiken knäcker den nöten blir intressant att se.
Göran Kärrman

 

 

Rättegången mot Lula: Fars eller tragedi?

– Är det er lägenhet?
– Nej
– Säkert?
– Säkert
– Då är den inte er?
– Nej
– Inte ens lite grann?
– Nej
– Så ni förnekar att den är er?
– Jag förnekar
– Och när köpte ni den?
– Aldrig
– Hur mycket kostade den er?
– Ingenting
– Och sedan när har ni haft den?
– Har aldrig haft den.
– Så den är inte er?
– Nej
– Är ni säker?
– Det är jag säker på
– Och berätta för mig: varför valde ni just den lägenheten och inte någon annan?
– Jag valde inte den
– Valde er fru den?
– Nej
– Vem valde den?
– Ingen
– Och varför köpte ni den då?
– Jag köpte inte den
– Ni fick den…
– Nej
– Och hur fick ni den?
– Den är inte min
– Förnekar ni att den är er?
– Jag har redan sagt det till er
– Svara på frågan!
– Jag har redan svarat
– Förnekar ni det?
– Jag förnekar det
– Så den är inte er…
– Nej
– (…)
– Herr åklagare, har ni något bevis på att lägenheten är min, att jag har bott där, att jag varit där en natt, att min familj har flyttat; eller har ni ett kontrakt, en underskrift av mig, ett kvitto, en banköverföring, något?
– Nej, det är därför jag frågar er.
– Jag har redan svarat er.

Detta är inte ett utdrag ur någon absurd fars, det är den federala åklagaren Sérgio Moros utfrågning av den före detta presidenten Luiz Inácio Lula da Silva anklagad för korruption i samband med den brasilianska statens beslut att köpa nya stridsflyg av Saab. Lula ställer upp som presidentkandidat inför det kommande presidentvalet, han leder i opinionsundersökningarna. Det är bevisat att Brasiliens sittande president är korrupt men sitter kvar som president. Etablissemanget trixar nu allt vad det orkar för att förhindra Lula bli vald som nästa president.

Alex Fuentes

Dela