Stor uppslutning i demonstration för hyresrätten

I lördags nådde kampanjen Nej till marknadshyra en milstolpe när en stor demonstration hölls i Stockholm. En lång rad talare inledde på Sergels torg innan avmarschen till Medborgarplatsen.
Kampanjens ledningsgrupp har varit noga med att betona att det inte räcker med att januariavtalet föll till följd av kampanjen, och att utredningsförslagen om fri hyressättning i nyproduktion därmed drogs tillbaka. Ett flertal hot mot hyresrätten kvarstår, menar de, och det lyfte också många av talarna på demonstrationen. Flera nämnde att förslagen i såväl denna utredning som den om lägesfaktorns betydelse för hyressättning, vilken också ingick i januariavtalets punkt 44 och aldrig gick ut på remiss, kan komma att tas upp igen om de borgerliga partierna vinner valet nästa år.

En av talarna var Kristofer Lundberg från 18 april-kommittén, en av de drivande organisationerna bakom kampanjen.
– Så länge som allting görs till varor på en marknad kommer hyresrätten vara hotad av ombildningar, utförsäljningar och marknadshyra. Marknadshyra kommer i olika förpackningar, men alla med syfte att kraftigt höja våra hyror. De kan kalla det friare hyressättning, stockholmshyra, lägesfaktor eller systematiserad hyressättning, men deras syfte är detsamma – att höja våra hyror – och vi kommer att göra motstånd!
Han avslutade sitt tal med en hälsning till riksdagspartierna:
– Låt denna samling bli en varning inför valet, att oavsett vilken politisk majoritet som kommer till makten kommer vi att bekämpa varje försök att införa marknadshyra.

Elin Gauffin från Nätverket Rädda hyresrätterna, tillika en av samordnarna för kampanjen Nej till marknadshyra, var först ut av talarna.
– På våra flygblad står det “Kampen fortsätter”. Vi hyresgäster har redan så många problem, inslag av marknadshyra, och nya hot som kommer. Det vore ett brott mot solidariteten om vi inte fortsatte nu när bostadsfrågan för en gångs skull är het.
Viktor Risling från fackförbundet SEKO lyfte att många av deras medlemmar och andra arbetare har svårt att ha råd att bo i Stockholm. Han, liksom flera andra talare, vill att det byggs ett nytt miljonprogram med billiga lägenheter för att möta behovet av nya bostäder det närmaste decenniet.
Bostadsforskaren Dominika Polanska tog i sitt anförande upp renovräkningar, det vill säga att bostadsbolag renoverar enskilda lägenheter och kraftigt höjer hyran:
– Hyreshöjningarna vid renovering ligger i snitt runt 37 procent men i storstäderna är denna siffra mycket högre. Det är med andra ord hyresgästerna som får betala för upprustningarna med kraftigt höjda hyror och hyresnivåerna höjs överallt allteftersom fler hyresrätter renoveras. Och nu hotas Stockholms hyresrätter av Stockholmshyra och det är relativt tyst om detta. Hur är det möjligt?
Vi fick även höra ett konkret exempel på detta, när Jan Bagge från Solna berättade om hur det kommunala bolaget Signalisten genomfört renovräkningar med hyreshöjningar på 55 procent som följd. Bagge och de andra de boende i stadsdelen Bergshamra, som kämpat i två år för att förhindra detta, måste nu möta kommunen i hyresnämnden dit bolaget vänt sig.

En stor del av demonstrationståget upptogs av den 100 meter långa banderoll med texten ”Nej till marknadshyra – vi vill ha en social bostadspolitik” som Skiftet bidrog med och som bars av otaliga demonstranter från Kungsträdgården hela vägen till Medborgarplatsen. Under ständiga slagord och anförda av banderoller från en rad organisationer gick många hundra demonstranter genom Stockholms innerstad för att avsluta med att lyssna till ytterligare tal, och den tilltagande kylan till trots var engagemanget stort.
Under hela den föregående veckan hade dessutom lokala torgmöten och manifestationer hållits i en rad olika städer, och i Stockholm i dussintals stadsdelar. På lördagen 25 september hålls även en demonstration i Göteborg.

Rasmus Klockljung

Dela