Carl Schlyter: ”Sluta med fina ord, dags för handling!”

Carl Schlyter, talesperson för Greenpeace. Foto: Per Leander

Carl Schlyter, talesperson för Greenpeace. Foto: Per Leander

På måndagen presenterade FN:s klimatpanel IPCC en ny rapport som visar att klimatuppvärmningen går mycket snabbare än vad man tidigare har trott. Inom 20 år befaras den globala medeltemperaturen att passerat 1,5 graders uppvärmning, vilket innebär ett misslyckande för det mål som antogs i Parisavtalet.
– Vad man säger med den här rapporten är att effekterna av klimatförändringen kommer snabbare och kraftfullare än vad man har varit rädd för innan. Att det är mänsklig påverkan som ligger bakom klimatuppvärmningen har vi vetat länge, men att det går fortare och blir allvarligare än vad många politiker och beslutsfattare tidigare har velat se, det är det man ska ta till sig av den här rapporten, säger Carl Schlyter, talesperson för Greenpeace Sverige, till Internationalen och fortsätter:
– Det här visar att vi behöver göra mycket mer än vad vi gör idag. Alla de här fina orden om omställning måste omsättas i handling omedelbart. Men man kan aldrig få igenom en omställning om man inte har folket med sig, så för att den här radikala klimatomställningarna ska bli accepterad måste man ha social rättvisa i omställningen både inom och mellan länderna. Det är en dimension som man inte kan strunta i om man vill att det här ska bli verklighet. Alla ledande politiker, oavsett om de är höger eller vänster, måste inse att folket kommer bara vara med på det om omställningen blir rättvis, säger Carl Schlyter.

Kommer politikerna att inse det?
– Alltid när du vill förändra något som känns avlägset, även om konsekvenserna av klimatförändringen syns redan idag, så upplever många att man kan skjuta problemet framför sig. Den här rapporten visar att det funkar inte längre, vi måste göra de nödvändiga omställningarna redan idag, och då pratar jag inte bara om teknik. Den här jakten på maximal produktion kan inte fortsätta. Vi måste förändra levnadsmönstren och för de flesta blir det ett bättre liv, inte ett sämre, säger Carl Schlyter.

Per Leander

Dela